Mérsékelten meleg, frontmentes időnk lesz

Front nem lesz felettünk. Mérsékelten meleg időre számíthatunk, általában több órás napsütéssel. A déli órákban hazánk nagy részén erős lesz az ultraibolya sugárzás.

Erőteljes délutáni gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, szórványosan záporral, zivatarral, emellett késő délután, este délnyugat felől vastagabb felhőzet érkezik, és több helyen beborul az ég. A délnyugati szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödhet, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet  25 és 29 fok között várható.

nyar8

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

A több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, többfelé alakul ki zápor, zivatar. Az időszak elején keleten jelentős mennyiségű csapadék valószínű.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 50 százalékán várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 20 és 27 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. május 30. 21,3 °C +4,0 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 33,5 °C (2005) legalacsonyabb hőmérséklet: 3,8 °C (1966)

Forrás: met.hu