Menő szendvicsalap: házi császárzsemle

Az iskolai tízórai három fő összetevője nálunk: szendvics, finomság, gyümölcs. Ahhoz, hogy a szendvics fogyjon el először, kellően csábítónak kell lennie. A titok egyszerű: házi császárzsemle.

Iszonyatosan nagy mennyiségű péksütemény fogy a háztartásunkban. Gyakorlatilag minden nap sütök valamit. Leggyakrabban persze kenyeret vagy ciabattát, mert ezek formázásával nem kell sok időt eltölteni, de van, amikor elkap a gépszíj és mellékesen nem bírom tovább hallgatni a gyerekeim nyavajgását, hogy már megint friss házi kenyérből/ciabattából készült szendvicset kell a suliba vinni, na, olyankor kiflit és zsemlét is hajlandó vagyok készíteni.

Én abszolút kiflipárti vagyok, a gyerekeim a zsemlét szeretik, ráadásul az alakját tekintve az jobban belefér az uzsonnásdobozokba. De mint mondtam, pont azért nem nagyon szoktam vigéckedni ezeknek a készítésével, mert formázni kell őket és hát ebben a tevékenységben nem vagyok világbajnok. Egy hepehupás felületű zsemle vagy kifli… hogy is mondjam?… olyan ciki. Ezért, ha már zsemle kerül terítékre, akkor csakis császárzsemle, mert azon alapból is vannak hepehupák és nem baj, ha kicsit rusztikusnak néz ki.

Miért fontos, hogy egy szendvicsalap jól nézzen ki? Hát, nem elsősorban magam miatt, az biztos. Sokkal inkább a gyerekeim miatt. Mert az osztálytársaik gyakran repülnek rá a tízóraijukra, mert olyan jól néz ki… és nehogy már szégyenben maradjak egy béna zsemle miatt.

Házi császárzsemle egyszerűen

házi császárzsemle

 Előkészítés ideje:

Főzési idő:  
Teljes idő:  
Adag: 8
Egyszerű péksütemény házi változatban

Hozzávalók

  • ½ kg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • egy kiskanál cukor
  • egy zacskó porélesztő (vagy fél kocka friss)
  • egy kiskanál só
  • egy nagy evőkanál puha vaj

Elkészítés

  1. Melegítsük meg a tejet és a vizet, majd adjuk hozzá az élesztőt és a cukrot.
  2. Az élesztős keverékhez adjuk hozzá a sót és a lisztet, keverjük kicsit össze.
  3. Adjuk a masszához a vajat és alaposan dagasszuk ki az egészet, amíg sima felületű, ruganyos tésztát nem kapunk.
  4. Takarjuk le és langyos helyen egy órát át kelesszük.
  5. A megkelt tésztát osszuk nyolc egyenlő részre.
  6. Sodorjunk belőlük egyesével hurkát, majd kössünk rájuk egy-egy csomót.
  7. A hurka egyik végét dugjuk a középen lévő lukba, majd fordítsuk meg a zsemlét és a másik véget is dugjuk be.
  8. Helyezzük az előformázott zsemléket sütőpapírrral bélelt sütőlemezre és hagyjuk kelni őket újabb fél órát.
  9. Közben melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra.
  10. A megkelt zsemléket kenjük fel egy felvert tojással vagy tejjel és szórjuk meg szezámmaggal vagy mákkal.
  11. Húsz perc alatt süssük a zsemléket aranyszínűre.

házi császárzsemle

Ha aprólékosan átböngészted a receptet, biztosan neked is feltűnt, hogy ennek a péksüteménynek az elkészítéséhez bizony sok idő kell (mondjuk az is igaz, hogy nyolc darab pontosan ugyanannyi idő alatt kel meg, mint huszonnégy…). Egy nagycsaládos anyának meg ugye abból van általában a legkevesebb. Mármint időből.

Miért buzdítalak akkor mégis arra, hogy bátran vágj bele a házi zsemlesütésbe?

Három egyszerű indokot is fel tudok sorolni:

  • spórolás (lsd. 3. pont)
  • elmondhatatlan a minőségbeli különbség a bolti változattal szemben
  • eltarthatóság: ezek a péksütemények másnapra sem veszítenek semmit az élvezeti értékükből és kiválóan fagyaszthatóak (reggel elég kivenni pár darabot a mélyhűtőből, estére magától felenged és máris nem kell a bolti változaton sínylődni)

Forrás: Mom with Five