Marilyn Monroe rejtélyes halála

Marilyn Monroe, 1962. augusztus 5-én, egy vasárnap hajnalán, 36 évesen máig tisztázatlan körülmények között halt meg. Nem világos, hogy halála gyilkosság, öngyilkosság vagy véletlen túladagolás volt-e.

Norma Jean Baker néven született Los Angelesben, 1926. június 1-jén. Énekes, színésznő modell volt. Marilyn vezető női főszerepet játszott, olyan filmekben, mint például Éjszakai összecsapás, Az urak a szőkéket szeretik, és a Hogyan menjünk férjhez egy milliomoshoz? című filmekben. Még évekkel a halála után sem merül a feledés homályába a fellibbenő fehér szoknyácskája. A közelmúltban meghökkentően magas áron, 4,6 millió dollárért, azaz több mint 860 millió forintnak megfelelő összegért kelt el egy árverésen a fehér ruhája, amelyet a Hétévi várakozás című filmben lebbentett fel a metróhuzat.

Marilyn Monroe

Az 50-es évek szex szimbólumának halála is olyan talányos, mint egész élete. A vizsgálat sok kérdést nyitva hagyott. A hivatalos verzió szerint Marilyn halálát gyógyszer-túladagolás okozta. Sosem volt rendes nyomozás, az orvos szakértő hamar megállapította: pillanatnyi elmezavar miatti öngyilkosság oltotta ki az életét. Ez akár igaz is lehetne, hiszen családjában többen küzdöttek mentális problémákkal, nagyanyja és anyja évekig lakott elmegyógyintézetben. A szakértői vizsgálat szerint ugyanis Marilyn 12 ember halálához is elegendő Nembutal nevezetű gyógyszert vett magához. Igaz, a boncolás után a gyomortartalma a patológiáról nyomtalanul eltűnt. Emellett az is furcsa tény, hogy a mentők csak hat órával azután érkeztek a helyszínre, hogy dr. Hyman Engelberg, Marilyn menedzsere kihívta őket.

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe egyike azon amerikai idoloknak, akiknek szinte emberfelettivé vált mítoszához éppúgy hozzájárultak a botrányok, mint a tehetségét és személyiségét övező legendák. Az akkori elnök, John F. Kennedy, illetve testvére, Robert Kennedy akkori igazságügyi miniszter állítólagos szeretője volt. Túl sok információt tudott, ezért ölették meg?

Lee Strasberg temetésén a következőket mondta: "Más is akadt, aki gyönyörű szép volt, mint ő, ám benne volt valami más is, amit az emberek megláttak és amivel azonosultak. Sugárzott, sóvárgás és vágy áradt belőle, ettől volt más, mint a többi ember, ebből a sugárzásból akart részesülni mindenki, aki ismerte, gyermeki naivitásából, amely csupa félénkség volt, de csupa elektromos feszültség is”.

Forrás: