Ma a gomolyfelhő-képződés mellett több-kevesebb napsütésre mindenhol van esély

Éjszaka tovább szakadozik a felhőzet, megszűnik a csapadék, csak a keleti területeken lehet még reggel is zárt a felhőzet.

Napközben már ott is lecsökken a felhőzet, és az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett több-kevesebb napsütésre mindenhol van esély, majd késő délutántól északnyugat felől ismét felhősödés kezdődik. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb egy-egy zápor fordulhat elő. A középső országrész kivételével többfelé lesz erős, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten eleinte még viharos az északi szél, majd a nap második felétől mindenütt csillapodik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4 között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 13 fok között várható.

Front ugyan nincs a közelünkben, de a magasban hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, ezért azoknál, akiknek a neuro-hormonális rendszere nem működik „olajozottan”, azok hidegfront jellegű változásokat tapasztalhatnak. Ilyen változás lehet a fejfájás, migrén, nehézkes gondolkodás, vérnyomás csökkenése. Ezért a közlekedésben résztvevők fokozottabban figyeljenek!

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Az időszak nagy részén az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett keleten kevesebb, nyugaton több napsütés várható, és nagyobb eséllyel keleten alakul ki a nappali órákban záporeső. Az időszak végén napos, csapadékmentes idő valószínű.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3, +3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 7, 12 fokról, 9, 15 fok közé emelkedik.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2017. március 9. 7,4 °C +2,6 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 20,8 °C (1975) legalacsonyabb hőmérséklet: -11,8 °C (1987)

Forrás: met.hu