Loft – a modern városi stílus

Honnan tudom, hogy mi éppen a legmenőbb? Erre a kérdésre nagyon egyszerű a válasz: a legdrágább = legmenőbb. Nézzünk egy konkrét példát, ami a mai budapesti ingatlanpiacon a legdrágább: és ez egyértelműen a LOFT.

De vajon tudjátok-e hogy honnan származik a loft stílus, és mit is rejt ez a trendi szó?

A loft a ’60-as évek végén jelent meg először Amerikában, amikor a kreatív emberek (nevezhetjük őket művészeknek is, de ez egy picit szűkebb fogalom), akiket nem vetett fel a pénz fiatalon, kerestek maguknak különleges, fényes, tágas élettereket, és ezt meg is találták egy eredetileg nem lakócélra tervezett épületben. Nevesítve gyártelepeken. Már nem használatban lévő raktárakat, gyárépületeket vettek birtokba újra, lakó- és munkahelynek egyaránt hasznosítva. Ezek a terek jellemzően hatalmasak, tágasak, és világosak voltak, szabad utat engedtek a  fantáziának és az alkotásnak.
loft
Az “eredeti” loft jellegű ingatlan összes előnyét ezzel fel is soroltam, mert gondolhatjátok, hogy rengeteg hátránnyal is járt hatalmas terek megfelelő kialakítása, gazdaságos fenntartása, gondoljatok akár csak a fűtésére. Mindenesetre egyre népszerűbbek lettek ezek az ingatlanok, és a ’70-es évektől kezdődően kialakultak a loft stílusjegyei, amibe sok minden beletartozik. Legfőbb elemei a hatalmas ablakok, a téglafal, ipari lámpák, robosztus bútorok, takarás nélküli csövek, látszó beton. Szerintem ezek a részletek annyira karakteresek és másra nem jellemzőek, hogy biztosan előttetek is van már a hangulati kép.
De térjünk vissza a mába, 50 évvel később, hogyan lett ez a stílus a legmenőbb?

Az eredetiség mindig is megtalálja a helyét, és értékelve lesz, ezzel a kényszerből született lakberendezési stílussal sem lett másként.

inoutic loft
Hozzáteszem ma már nem csak ‘eredeti’ loftok léteznek, hanem új építésűek is, hiszen ezt a laza, és vagány stílust, amit eredetileg gyártelepeken lehetett kialakítani életképessé kellett tenni a pénzes emberek számára is. Hiszen lássuk be nehezen tudják összeegyeztetni azzal a ténnyel, hogy mondjuk a IX, VIII. kerületben él valaki egy ilyen hatalmas és lenyűgöző térben, majd kisétál a bejárati ajtón és a gyártelep közepén találja magát. Amerikában hatalmas építési iparág épült a loft terekre, Magyarországon is léteznek ilyen beruházások, elsősorban Budapesten, és bizony ezeknek az ingatlanoknak az ára semmivel nem is vetekszik, egyértelműen jelenleg ez a legmenőbb/legdrágább dolog.
Ha saját építkezést terveztek, tetszik ez a stílus, de nincs luxus keretetek rá, akkor is lehet ebben a stílusban gondolkodni, és szerintem érdemes is. Ami mindenképp kell hozzá, az a tágasság és világosság. A jó hír, hogy nem kell feltétlen luxus beruházásban gondolkodni ennek az eléréséhez, ma már kaphatóak olyan nyílászárók, amik megfizethetőek és méretükben nem a szokásosak.
Nem mehetek el szó nélkül amellett a tény mellett, hogy egy kedves blogszponzorom, az Inoutic speciális üvegezésragasztási technológiának köszönhetően akár 2,60 m magasságú ablakok és emelő-toló ajtók is megvalósíthatók normál áron. Az ablakokra akár álosztókat is tehetünk, emellett a hagyományostól eltérő formájú ablakszárny alkalmazásával is erősíthetjük az épület loftos karakterét.
Fontos azt is megemlíteni, hogy ha a loft stílusjegyeit szeretnétek beépíteni otthonotokba, akkor az alkalmazott színekre is figyeljetek. A szürkét, feketét, fehéret a felhasznált anyagok karakteres színei egészítik: téglavörös, acélszürke, rézvörös, betonszürke. Az ablakoknál is ezt kell szem előtt tartani, itt például rengeteg verzióját találjátok a szürkének és az acélhatásnak.

Forrás: Inspirációk