Levegőt! – 8 pihentető növény, amelytől jobban alszunk!

Aki úgy gondolja, nem érdemes szobanövényeket tartani, rossz úton jár: nemcsak dekoratívak, megszűrik a levegőt és oxigénnel is ellátják otthonunkat. Sőt, ha jól választunk, rengeteg előnye lehet,van pár növény, ami még aludni is segít!

A jó alvás érdekében tartott növény:

A szobanövények tökéletes társaink a lakásban. Nemcsak színt és életet visznek bele, kiválóan szűrik a levegőt, oxigénnel töltik fel a helyiségeket.

Mi több, ha a megfelelő növényeket választjuk a hálószobába, hozzájárulnak relaxációnkhoz és pihentető alvásunkhoz. Igen sokféléből válogathatunk. Lássuk, melyek lehetnek a befutók, ha azt szeretnénk, hogy javítsák pihenő helyiségünk légkörét és alvásunk minőségét.

1.Jázmin: a Wheeling Jezsuita Egyetem tanulmánya szerint a jázmin az alvás természetes elősegítője. Pozitív hatásai közé tartozik az alvás minőségének javítása, a szorongás csökkentése, sőt a hangulatunk is jobb lesz ébredés után. Ez a pihentető növény ráadásul a szobát is vidámabbá, mutatósabbá varázsolja – kis, trombita alakú virágaival, lendületes külsejével. A sokvirágú jázmin nem virágzik állandóan, de könnyű gondozni. Illata pedig csodálatos.

jazmin-alvast segíto gyogynövenyek

2.Levendula: a leggyakrabban használt természetes gyógyír, melyet illatként alkalmaznak kozmetikumokban, ruhaillatosításra, samponokban. Remek tisztító hatással is bír, de esetünkben tökéletes pihentető növény: álmatlanság és szorongás esetén rábízhatjuk magunkat. A kutatók is bizonyítják, hogy a levendula illatának belélegzése nyugtató hatású.

levendula-alvast segitogyogynovenyek

3.Gardénia (Gardenia jasminoides): ez a pihentető növény az altató tablettákhoz hasonló hatást vált ki. Egy német tanulmány felfedte, hogy miután egereken tesztelték, ezek a virágok ugyanolyan hatást mutattak a neurotranszmitterre, mint a válium, melyet GABA néven ismerünk. Azok az egerek, amelyeket nagy tisztaságú, illatos ketrecben tartottak, kevésbé voltak aktívak, inkább nyugodtan behúzódtak az valamelyik sarokba. Ez az emberekre is hasonló hatást gyakorol.

gardenia-alvast segitogyogynovenyek

4.Kígyó virág: anyósnyelvnek is becézik ezt a növényt, rendkívül alkalmas azonban arra, hogy javítsa a helyiségek oxigénellátását, az oxigén tisztaságát. Tökéletesek hálószobába, nem kell velük sokat foglalkozni és nem is drágák. A NASA által végzett kísérlet is bizonyította, hogy ez a növény a 12 legjobb levegőjavító közé tartozik.

kigyonoveny-alvast segitogyogynovenyek

5.Aloe növény: a természet gyógyítója, gyulladáscsökkentő hatással, amely gyógyír a megégett bőrre és a hegekre is. Képes arra, hogy méregtelenítse a szervezetet, de ennél ez a jótékony, pihentető növény jóval több: a tisztító vegyszerekben használatos szennyező anyagokat is felszívja, kiválóan tisztítva ezzel egész otthonunkat. Ha túlságosan magas a vegyi anyagok mennyisége a levegőben, akkor az aloe vera növényen barna foltok jelentkeznek.

aloe-alvast segitogyogynovenyek

6.Borostyán: a NASA szerint is az egyik leginkább tisztító, pihentető növény a borostyán. A leghatékonyabban szívja fel a formaldehidet. Könnyen szaporodik, nevelése nem nehéz és mérsékelt hőmérsékleten, napfényen is jól megél. A legjobb hálószobai növény, hogy könnyű álmunk legyen!

borostyán-alvast segitogyogynovenyek

7.Piros szélű Dracéna: látványra is kellemes, meglehetősen nagy növény, ezért könnyű vele megtölteni az üresen álló helyeket egy szobában. Remek méregtelenítő, kivonja a levegőből a formaldehidet, a xilolt és a triklór-etilént. Elég magasra tud nőni, de ehhez elegendő fényre van szüksége. Beszerzése előtt ezt vegyük számításba.

dracena-alvast segitogyogynovenyek

8.Arany pothos (epipremnum aureum): ennek a növénynek a segítsége is jól jön ahhoz, hogy kellemesebb éjszakánk legyen. A NASA által szintén elismert, kiváló légtisztító szobanövényről van szó, amely remekül mutat felsőbb polcokon is, hiszen nem kell sok idő, és befutja a környezetét. Kevés gondozást igényel és kevésbé napos helyen is megél. Ezért a nagyon elfoglalt emberek számára is tökéletes választás lehet!

golden-alvast segitogyogynovenyek

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php