Használjuk azt a vérnyomásmérőt!

Négy megcáfolhatatlan érv a rendszeres otthoni vérnyomásmérés mellett, amivel többet tehetünk az egészségünkért, mint elsőre gondolnánk. Ne hagyjuk a sarokban porosodni otthoni vérnyomásmérőnket!

Miért is olyan fontos a rendszeres otthoni vérnyomás-ellenőrzés?

1. Segít korán felismerni a bajt. A rendszeres otthoni vérnyomás-ellenőrzéssel korai szakaszban diagnosztizálható a magas vérnyomás betegség, így megelőzhető a súlyosabb állapot kialakulása.

2. Hozzájárul a hatékony terápia kialakításához. A kezelés hatékonyságának legjobb mércéje a rendelői látogatások közötti vérnyomásértékek alakulása. A rendszeresen mért és naplózott otthoni vérnyomás-viselkedés a terápiával, gyógyszerezéssel kapcsolatos döntések meghozatalában hasznos információval szolgál a kezelőorvos számára.

3. Egészséged alakításának aktív résztvevőjévé válsz. A rendszeres önvérnyomásmérés által aktívan bekapcsolódsz egészséged alakításába, így még inkább motivált leszel abban, hogy megfelelő életmóddal, pontos gyógyszerszedéssel kordában tartsd vérnyomásodat.

ombn8q7e

4. Kiderítheted, hogy vérnyomásod másképp viselkedik-e a rendelőn kívül. A legújabb adatok szerint minden hatodik felnőtt úgynevezett fehérköpeny szindrómában szenved: a rendelőben, illetve az orvos által mért vérnyomás rendszerint magas, míg a rendelőn kívül, megszokott körülmények között normális. Minden tizedik embert érint továbbá a maszkolt hipertónia, ami a fehérköpeny szindróma ellenkezője: a rendelőben normális vérnyomást mérnek, míg a mindennapi életben előfordulnak magas értékek is.

A mérést követően

Az otthoni vérnyomás-ellenőrzés nem jogosít fel a terápia önkényes módosítására. Akkor se hagyjuk el a gyógyszereinket, ha állapotunkban javulás figyelhető meg. A mért eredményeket minden esetben jegyezzük fel, ezt megtehetjük például az EgészségNaplóban. Mutassuk be a kezelőorvosunknak és egyeztessünk vele a továbbiakat illetően.

Forrás: