Mi is az a hisztamin? 2014-11-06 Allergia, Blog 3 Kommentek Megosztás: Tweet Elsősorban a francia nemzet szokásai és tapasztalatai alapján ma már több országban is népszerű az egyes borok sajtokhoz való társítása. A bor legjobb barátjaként is definiált tejtermékek és az alkoholos ital azonban kellemetlen tüneteket is produkálhat az arra érzékenyeknél. A hisztamin intoleranciáról dr. Augusztinovicz Mónikát, a Budai Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész orvosát kérdeztük. Mi a hisztamin szerepe a szervezetben? A hisztamin az élő szervezetben jelen lévő természetes anyag, mely részben a szervezetben termelődik, részben pedig élelmiszerekkel kerül be. A hisztamin talán legismertebb funkciója az allergiás reakciókban betöltött szerepe. Az allergiás rohamok alatt a hisztamin hirtelen és nagy mennyiségben szabadul fel, és közvetítő anyagként játszik szerepet a jellegzetes tünetek – orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás, csalánkiütés, gyomor-és bélrendszeri panaszok – kialakulásában. Bizonyos élelmiszerek is tartalmaznak hisztamint eltérő mennyiségben, így az étkezések során is emelkedhet szervezetünkben a hisztamin szint mértéke. Mindez problémát akkor jelent, ha a hisztamin lebontása nem történik meg megfelelően. Ezt a jelenséget hisztamin intoleranciának nevezzük. Milyen tüneteket okoz a hisztamin intolerancia? -A hisztamin normális esetben a májban bomlik le, lebontását a diamino-oxidáz nevű enzim végzi. Akinél ez az enzim csökkent mértékben termelődik, hisztaminban gazdag étel fogyasztása után allergiaszerű tüneteket tapasztalhat: fejfájás, kiütések, viszketés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom jelentkezhet. Melyek a magas hisztamin tartalmú ételek? -Hisztaminban gazdag élelmiszerek a vörös bor és sör sajtok, különösen a Camambert, Brie, Gruyere, Cheddar, Roquefort, Parmesan. A sörélesztő, kagyló a halak többsége, a halkonzerv is. Ezen kívül a paradicsom ( különösen a konzerv, paradicsompüré, ketchup) a spenót, csirke sertés / marha kolbász és sonka, különösen a szárított termékek. A csokoládé, fermentált szója termékek, szója szósz minden fermentált zöldség és a savanyú káposzta. Egyes ételek a szervezet saját hisztamin termelését fokozzák. Ilyen a nyers tojásfehérje, kagyló, eper, paradicsom, hal, csokoládé, ananász és az alkohol. Milyen lépésekből áll a hisztamin intolerancia vizsgálata és a kezelés? -A kórtörténet felvétele után, amennyiben az allergiát kizártuk és hisztamin intolerancia gyanúja megalapozottnak tűnik, vérvételt végzünk. Laboratóriumi vizsgálattal igazolható a diamino-oxidáz enzim csökkent szintje. Diéta mellett étkezés előtt az enzim tabletta formájú bevétele jelent megoldást. Forrás: 3 hozzászólás Hogyan étkezzünk, ha hisztamin intoleranciánk van? – EZO egészségügyi tanácsadó 2017-03-10 […] alábbi tünetek fordulhatnak elő hisztaminérzékenység miatt: viszketés, kiütések, hasmenés, fejfájás, […] A szezonális allergiák: tünetei, okai és kezelési módjai 2019-05-25 […] a szervezetbe jutva immunglobulin nevű antitesteket (ellenanyagokat) képeznek, amelyek aztán hisztamin-felesleget termelnek, allergiás reakciókat váltva ki a […] Rozvány György 2020-07-24 Váratlanul 10 perc alatt vacsora után 3 órával hatalmas nyaki duzzanat keletkezett magától, ami fojtó hatású volt (fojtó légzés és nehéz nyelés). A fül-orr-gége klinikán semmilyen okot nem találtak, a teljes labor és allergiavizsgálat negatív, csak esetleg hisztamin gyanú vetődött fel. 3-4 nap alatt az oedema magától elmúlt. Szeretném kérdezni, hogy ezt a oedama szerűséget mi hozhatta létre? Mi az ellenszere? Egyelőre az orvosok sem tudják megfejteni. Tisztelettel köszönöm.
Hogyan étkezzünk, ha hisztamin intoleranciánk van? – EZO egészségügyi tanácsadó 2017-03-10 […] alábbi tünetek fordulhatnak elő hisztaminérzékenység miatt: viszketés, kiütések, hasmenés, fejfájás, […]
A szezonális allergiák: tünetei, okai és kezelési módjai 2019-05-25 […] a szervezetbe jutva immunglobulin nevű antitesteket (ellenanyagokat) képeznek, amelyek aztán hisztamin-felesleget termelnek, allergiás reakciókat váltva ki a […]
Rozvány György 2020-07-24 Váratlanul 10 perc alatt vacsora után 3 órával hatalmas nyaki duzzanat keletkezett magától, ami fojtó hatású volt (fojtó légzés és nehéz nyelés). A fül-orr-gége klinikán semmilyen okot nem találtak, a teljes labor és allergiavizsgálat negatív, csak esetleg hisztamin gyanú vetődött fel. 3-4 nap alatt az oedema magától elmúlt. Szeretném kérdezni, hogy ezt a oedama szerűséget mi hozhatta létre? Mi az ellenszere? Egyelőre az orvosok sem tudják megfejteni. Tisztelettel köszönöm.