Gyomor- és nyelőcsőrák a cigi miatt?

A dohányzás megkétszerezi a gyomor- és nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát, és a veszély még évtizedekkel a leszokás után is fennáll.

Adataik szerint azoknál, akik még cigarettáztak, a nemdohányzókhoz képest kétszeres gyakorisággal fejlődött ki gyomor- gyomorszáj- vagy nyelőcsődaganat. Néhány tanulmány azt is kimutatta, hogy ez utóbbinak a kockázata akár harminc évvel a leszokás után is magas maradt. Valószínűleg az elhízás is felelős azért, hogy ez a két ráktípus folyamatosan terjed Európában és az Egyesült Államokban.

Azonban a dohányzás is fontos rizikófaktor, így a vizsgálatot azért végezték el, hogy pontosabb képet kapjanak a kockázati csoportokról – mondta el Eva Negri, a Milánói Gyógyszerészeti Kutatóintézet munkatársa. A szakember fontosnak tartja leszögezni, hogy a veszély a cigaretta abbahagyása után is magas marad.Minden életkorban megéri abbahagyni a dohányzást, a rák kockázata azonban csak lassan fog ezáltal csökkenni.” – magyarázta Negri. Az Epidemiology című folyóiratban megjelent tanulmány 33 korábbi vizsgálat adatait veti össze.

shutterstock_691968133

Legtöbbjükben egy-egy viszonylag kis létszámú, gyomor- vagy nyelőcsőrákban szenvedő csoportot hasonlítottak össze egészséges emberekkel, három kísérlet azonban sok alanyt vont be a megfigyelésbe. Negriék azt tapasztalták, hogy a daganatok kétszer gyakrabban fordultak elő azoknál, akik valaha életükben cigarettáztak. És noha azok esetében, akik időközben leszoktak, a veszély valamennyire csökkent, még így is 62 százalékkal nagyobb eséllyel voltak kitéve a betegségnek, mint azok, akik soha nem gyújtottak rá. Néhány tanulmány szerint a nyelőcsődaganatnak még a leszokás után harminc évvel is nagy volt a kockázata.

Az Amerikai Rák Társaság adatai szerint a tengerentúlon 200-ból egy ember lesz nyelőcső- és 114-ből egy valamilyen típusú gyomorrákos. Összehasonlításképpen a tüdőrákban 13-ból egy férfi és 16-ból egy nő fog élete során szenvedni, és ez az adat nem veszi figyelembe a dohányzást, ami köztudottan súlyosbító tényező. Negri véleménye szerint elsősorban emiatt illetve a szívbetegségek elkerülése végett érdemes mielőbb felhagyni a cigarettázással.

Forrás: