Hogyan dekoráljunk jól? – Hívogató otthon pár lépésben

A megfelelő dekoráció lényeges szerepet tölt be abban, hogy egy lakást otthonnak nevezhessünk. Megvan az az előnye, hogy bármilyen helyiséget hívogatóvá, kényelmessé tesz. De mi teheti igazán otthonossá a lakunkat?

Az otthon mindig hívogató, kellemes légkörű, kényelmes hely számunkra – ám abban a dekoráció is igen nagy segítségünkre van, hogy valóban ilyen lehessen. A bútorok mellett az olyan kiegészítők, mint a függönyök, textíliák vagy egy mutatós teázó asztalka nagy különbséget jelentenek a berendezés meghittsége szempontjából.

A helyes bútor kiválasztása, valamint a párnák színe szintén nagy szerepet játszik az otthoni dekorációban – a színeknek megvan az a képességük, hogy növeljék a szoba terét, de ugyanígy csökkenthetik is. Íme néhány hasznos dekorációs ötlet!

1. Padló: a régi időben a padlók többsége mozaikokból és vörös oxidból készült. Manapság ezeket csempék, járólapok váltották fel. A járólapokkal is igen változatos mintákat varázsolhatunk ma már a padlóra. A vésett csempék ugyancsak használhatók a helyiség közepén, mely csak növeli annak szépségét. Kontraszt színnel határokat is készíthetünk a csempézés során, ami a helyiség térérzetét növeli.

otthon3

2. Bútorok: a helyiségekbe választott bútorok milyenségét a helyiség mérete dönti el. Egy háromüléses kanapé például egy kisméretű szobába rossz döntés, hiszen csak még kisebbnek érezzük majd tőle a teret, no meg jelentős területet foglal el, így a mozgást sem könnyítjük meg a szobában.

A teakfa bútorokat érdemes nagyobb helyiségbe helyezni – mivel saját dizájnjukkal dekorálnak. Ha van néhány sarkunk, egy sarki kanapé megfelelően „takarja be” a helyet és megfelelő tér is marad a szobában. A sarkokat könyvespolcokkal, díszdobozokkal egyaránt dekorálhatjuk, melyekre könyveket vagy akár antik tárgyakat is kirakhatunk.

3. Fények: a világítás legalább olyan lényeges egy szobában, mint a bútor. Számos fényforrásunk lehet, így igazán élvezhetővé tesszük a belső tér hangulatát. A tompa fényekkel kisebb lesz a szoba hatása, mivel nem világítja be az egész teret.

A nagyon erős fénytől ugyanakkor nem érezzük túl kellemesen magunkat – a túl sok fény nem is indokolt például olyan helyiségben, ahol több ajtó, ablak is van. Ha egy tanulószobáról van szó, érdemes elhelyezni fényforrást az asztal jobb oldalán, mely az árnyékokat is segít elkerülni.

4. Kiegészítők: a függönyök a belső tér legmutatósabb, leghelyesebb dekorációs eszközei közé tartoznak – színeik, mintáik meghittebbé, kényelmesebb hatásúvá, melegebbé varázsolják a helyiséget. A harsány színek attraktívak lehetnek, de vigyázzunk, akár túlságosan is harsánynak is érezhetjük őket, ha relaxálni szeretnénk.

otthon1

Egy mély színt választani a szobába akkor érdemes, ha egyébként a helyiség maga nagyon világos. Ez hűsít egy kicsit a szobán és relaxáló hatást vált ki. Világos színű függönyöket kisebb szobákba válasszunk, hogy nagyobbnak hassanak!

5. Zölden: az otthonunkat öko termékekkel is dekorálhatjuk. Környezetbarátok és remekül feldobhatják a helyiségeket. Ilyen például a fa padló, mely nemcsak meleg hangulatot áraszt, de a régi időkben hagyomány is volt. Manapság számos megoldásból választhatunk, ha fapadlóra vágyunk, sok-sok szín és dizájn érhető el, még a vastagságuk alapján is válogathatunk. Egy világos padló szín is igen jól mutat a szobában!

Forrás: