10 felé folyathatod! – A konyhai szappan zseniális felhasználási trükkjei

A folyékony konyhai szappan sokkal többet segít, mint hogy csupán részt vesz a konyhai edények, serpenyők zsírtalanításában és elmosásában.

A folyékony konyhai szappant többnyire a mosogató szélén tároljuk, hiszen ott van a legnagyobb szükségünk rá. Vagy mégsem?

Meglepően hangozhat, de ezt a sokoldalú mosószert nemcsak az edények zsírtalanítására használhatjuk. Hihetetlenül hatékony az egész ház takarításában. A konyhai szappan enyhe, de durvább vegyi anyagok ellen is hatékony – tegyük próbára ezt a jól habzó folyadékot!

szappan

1.Zsíros foltok a ruhákon

Salátaöntet folt maradt a pólónkon? Dörzsöljük meg egy kis konyhai mosószerrel, majd öblítsük ki vízzel. Ez a módszer a gallér körül meggyűlő, „piszok gyűrűk” ellen is használ. A szappan elég gyengéd ahhoz, hogy a foltokat kiszedje a ruhaanyagokból – még a mosható gyapjúból és selyemből is, melyeket a normál mosószerrel károsíthatunk.

2.Konyha- és fürdőszoba padló

Egy vödör meleg vízzel és két evőkanál folyékony konyhai szappannal hatékony tisztítást érünk el a konyhában és a fürdőszobában: csillog majd a padló, akár műanyag (linóleum) akár csempével van kirakva – a fapadlóra azonban ne használjuk! A víz miatt megvetemedhet.

3.A terasz bútorait is piszok-mentesíthetjük

Spricceljünk konyhai folyékony szappant egy tál meleg vízbe, majd használjuk a kültéri bútorok letörléséhez. Ezután öblítsük le a székeket és az asztalt a locsolócsővel.

4.Tisztítsuk az ékszereket

Ha egy kis folyékony szappant szódavízzel keverünk, könnyen és egyszerűen megtisztíthatjuk vele az ékszereinket. A buborékok segítenek fellazítani a piszkot, a szappan pedig bejut az apró repedésekbe és zugokba. Keverjük a szódavizet és a szappant egy tálban, áztassuk bele az ékszereket 5 percre, majd a habban kicsit mosogassuk. A dörzsöléshez használjunk egy régi fogkefét.

5.Tisztítsuk meg a fésűket

A hajápoló termékekből és a zsíros hajból származó zsír beépül a fésűkbe és hajkefékbe – néhány csepp konyhai folyékony szappan meleg vízzel keverve azonban segít a problémán: sikáljuk meg a fésűinket.

6.Mossuk vele a kézzel mosható ruhákat

Használhatunk egy evőkanálnyi konyhai szappant a mosószer helyett, ha kézzel mosunk ki egy ruhát.

7.Ejtsük csapdába és pusztítsuk el a gyümölcsre szálló muslicákat

Egy tál ecetbe csöppentsünk 3 csepp folyékony szappant – ez oda vonzza majd a muslicákat, de a mosószer csökkenti a felületi feszültséget, így azok elsüllyednek és megfulladnak.

8.Szedjük ki a szőnyeg foltjait

Két csészényi meleg vízben oldjunk fel egy evőkanálnyi folyékony szappant, majd egy tiszta fehér ronggyal, melyet az oldatba merítünk, dörzsöljük meg a szőnyeg felületet. Ismételjük meg a műveletet, amíg a folt nem szívódik be a rongyba és el nem tűnik a szőnyegről. Ezután egy kis hideg vizes szivaccsal is dörzsöljük meg, majd töröljük szárazra.

szőnyeg

9.Töröljük le a konyhai felületeket

A főzési eszközökhöz hasonlóan a munkafelületek is zsírossá válhatnak, amikor készítünk egy ételt. Tegyünk egy kis folyékony szappant szórófejes flakonba, melybe előzőleg meleg vizet töltöttünk. Rázzuk össze az oldatot, majd spricceljük a felületre, mossuk le egy jól kicsavart nedves ronggyal, és töröljük szárazra.

10.Tüntessük el az olajfoltokat a betonról

Ha a garázsban kifolyt egy kis olaj a padlóra, fedjük be azt egy kis szódabikarbónával, majd öntsünk rá egy kis folyékony szappant. Dörzsöljük meg műanyag kefével, majd hagyjuk állni pár órát. Öblítsük le, majd ismételjük meg a műveletet, amíg teljesen el nem tüntetjük a foltot.

Forrás:  Adrina- napidoktor.hu

Forrás: