Kekszet is süthet az év gyógynövényével! 2018-05-22 Blog, Természetesen, Zöld Megosztás: Tweet A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2018-ban a levendulát választotta az Év Gyógynövényének. A levendula kedvező hatásairól és gasztronómiai felhasználásáról Rajcsik Enikőt, a Budai Allergiaközpont dietetikusát kérdeztük. A levendulát már az ókorban is alkalmazták sebek fertőtlenítésére és álmatlanság kezelésére. Hazánkban a XV. századtól terjedt el, a Tihany-félszigeten található levendulásban minden év júniusában megrendezett, szedd magad program keretében mi magunk is begyűjthetjük a növény további felhasználásához szükséges mennyiségű levendulát. A levendula hatásai belsőleg Otthoni körülmények között a legjobb, ha virággal lefelé csokorba tekerve szárítjuk a levendulát. A szárított virágokból – 1-2 kávéskanálnyi virágzatból – teát főzve remek feszültségoldó, nyugtató, elalvást segítő hatású italt kapunk, mely a stressz eredetű gyomor és bélpanaszokra is kedvező hatással van. Belsőleg alkalmazva gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, de puffadás ellen is hat, mert szélhajtó tulajdonságokkal is rendelkezik. Ritkán, de allergizálhat Habár a használatának nincsenek ellenjavallatai, azt tudnunk kell, hogy mint minden gyógynövény, nagyon ritkán, de a levendula is allergizálhat. Ezt általában bőrtünetek jelzik, ahol a növény illóolaja érintkezik a bőrrel kiütés, viszkető folt alakul ki. Ha korábban volt hasonló panaszunk, gyógynövények használata előtt mindenképp konzultáljunk szakemberrel! Süthetünk is vele! A levendula virágzata, a belőle készített tea mellett felhasználható még sütemény, keksz tésztájához, vagy mézhez, lekvárhoz, szörphöz, de keverhetjük akár joghurtba, fagylaltba is. Virágát egyben vagy darálva is használhatjuk. A szárított levendulának erősebb az aromája, mint a frissnek. Nagyon intenzív aromája miatt csak egészen kis mennyiséget elég felhasználni! Ha túl sokat teszünk például a tésztába, akkor kesernyés lesz tőle a sütemény. Gyermekkorban is fogyasztható, nincsen életkorhoz kötve a felhasználása. Citromos, chia magos levendulás keksz: Hozzávalók kb. 15 kekszhez: 100 g finomliszt 50 g barna rizsliszt 80 g vaj 40 g porcukor (vagy ugyanennyi eritrit) 1 evőkanál chia mag + 2 evőkanál víz fél vaníliarúd kikapart belseje 0,5 teáskanál só 0,5 teáskanál szárított levendula virág 1 teáskanál sütőpor fél bio citrom reszelt héja A chia magot keverjük el a vízzel, és tegyük félre míg megduzzad. Közben keverjük ki a cukrot a vajjal, majd adjuk hozzá a sütőporral elkevert liszteket, a csipet sót, a vaníliát, a levendulavirágot és a citrom héját. Ezután keverjük bele a megduzzadt chia magot és dolgozzuk össze alaposan a tésztát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral kibélelt tepsibe adagoljuk a tésztát, kis kekszeket formázva belőle. Kb. 15 perc alatt készre sütjük. Forrás: https://napidoktor.hu/index