Aranybarna diós bejgli, gőzölgő karácsonyi kalács, roppanó csokis keksz – a legjobb vendégvárók az ünnepekre.
Német karácsonyi kalács (Stollen)
Hozzávalók
- 55 dg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 20 dkg vaj
- 15 dkg méz
- 4 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 1-2 db tojás
- citrom reszelt héja
- késhegynyi szerecsen dió, őrölt szegfűszeg és kardamon
- 10 dkg mandula
- 10 dkg mazsola
- (20 dkg marcipán)
Elkészítés
A lisztet egy tálba öntjük, és öklünkkel a közepébe mélyedést nyomunk.
A mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, kevés langyos tejjel elkeverjük, és megvárjuk, míg felfut. A többi összetevőt a liszthez öntjük, és mindezt jól megdagasztjuk.
Konyharuhával letakarjuk, és megvárjuk, míg megkel.
A megkelt tésztából vastag hurkát sodrunk, kivajazott tepsire helyezzük, és letakarjuk. (Németország egyes helyein a stollen közepébe marcipánrudat tesznek. Ehhez használhatunk biomarcipánt.)
Miután megkelt tojássárgájával megkenegetjük, és előmelegített sütőben 180°C-on, 50-60 percig sütjük. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy átsült-e. Rácsra teszzük kihűlni.
Főzzünk egészséges karácsonyi ételeket!
Forrás: https://napidoktor.hu/index