Karácsonyi édességek haspókoknak! – Német kalács

Aranybarna diós bejgli, gőzölgő karácsonyi kalács, roppanó csokis keksz – a legjobb vendégvárók az ünnepekre.

Német karácsonyi kalács (Stollen)

Hozzávalók

  •  55 dg teljes kiőrlésű búzaliszt
  •  20 dkg vaj
  •  15 dkg méz
  •  4 dkg élesztő
  •  2,5 dl tej
  •  1-2 db tojás
  •  citrom reszelt héja
  •  késhegynyi szerecsen dió, őrölt szegfűszeg és kardamon
  •  10 dkg mandula
  •  10 dkg mazsola
  •  (20 dkg marcipán)

 

Elkészítés

A lisztet egy tálba öntjük, és öklünkkel a közepébe mélyedést nyomunk.

A mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, kevés langyos tejjel elkeverjük, és megvárjuk, míg felfut. A többi összetevőt a liszthez öntjük, és mindezt jól megdagasztjuk.

Konyharuhával letakarjuk, és megvárjuk, míg megkel.

A megkelt tésztából vastag hurkát sodrunk, kivajazott tepsire helyezzük, és letakarjuk. (Németország egyes helyein a stollen közepébe marcipánrudat tesznek. Ehhez használhatunk biomarcipánt.)

Miután megkelt tojássárgájával megkenegetjük, és előmelegített sütőben 180°C-on, 50-60 percig sütjük. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy átsült-e. Rácsra teszzük kihűlni.

Főzzünk egészséges karácsonyi ételeket!

Forrás: https://napidoktor.hu/index