Kakaós csavart briós citromkrémmel 2017-02-17 Blog, Egészséges otthon, Otthon Megosztás: Tweet Klasszikus péksütemény kis csavarral: kakaós csavart briós citromkrémmel. Régóta terveztem már kipróbálni az angol citromkrémet, vagyis a lemon curd-öt. Annyi sok jót hallottam róla és mivel van egy gyerekem, aki él-hal a citromért, szinte kötelező jellegűnek éreztem, hogy egyszer nekem is csinálnom kell. Ennek ellenére egészen a közelmúltig nem vitt rá a lélek, pedig ha tudom, hogy ilyen egyszerű az elkészítése, biztos korábban nekiveselkedem. Ha igazán őszinte akarok lenni, akkor igazából azért nem álltam neki a lemon curd-nek, mert fogalmam se volt, hogyan használhatnám fel az elkészült krémet. Azóta persze tudom, hogy számtalan módon lehet hasznosítani ezt a bársonyosan lágy, nem túl hivalkodó ízű finomságot. A legfinomabb citromos finomságok képzeletbeli családi toplistáján jelenleg a citromkrémes keksz, a mascarponés-citromkrémes piskótatorta és a citromkrémmel töltött csavart kakaós briós áll. A keksz tökéletes iskolai tízórai borús napokon, mindenki jókedvre derül tőle, aki csak beleharap. A torta visszafogott kinézetével, nem túl édes, ellenben igen friss, citromos ízével tökéletes ünnepi vagy születésnapi sütemény. A briós pedig, nos, az maga a nagybetűs kényeztető reggeli vagy uzsonna. Mindhárom recepthez Meyer citromot használtam, amelyet egyre több helyen kapni és amúgy is nagyon trendi gasztrokörökben. Na, nekem nem ezért esett a választásom erre a fajtára, hanem mert sokkal lédúsabb és kevésbé savanyú, mint a hagyományos fajta, így a citromőrült Nagyfiún kívül mindenki más is szívesen fogyasztja. (Apró megjegyzés: a héja viszont sokkal vékonyabb és puhább, így a reszelt citromhéjért rendesen meg lehet izzadni). Elsőre egy brióssal próbálkoztam. Sok mindennel kísérleteztem már, de azt kell mondanom, hogy a citromkrémes kakaós csavart briós mindent visz. Még a kakaós csigát is überelni tudja, pedig annak bérelt helye volt a kedvenc reggelik/tízóraik/uzsonnák listáján… eddig. De ebben a briósban minden együtt van: Nagyfiúnak ott van benne a citrom, Nagylánynak a kakaó, a három kisebbnek pedig az íz mellett ott a lenyűgöző külcsín… de, miért így csavarodik és miért nem úgy, és különben is miért nem nagyobb? Oké, feladom… De ettől függetlenül, ez a péksütemény akkor is tökéletes. Kakaós csavart briós citromkrémmel Klasszikus péksütemény újragondolva Hozzávalók 60 dkg liszt 1 csipet só 4 evőkanál cukor 1 tojás 2 dl joghurt 1,5 dl tej 8 dkg olvasztott vaj 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor 3 dkg friss élesztő vagy 1,5 zacskó instant élesztő Lemond curd: 2 citromból nyert citromhéj (Meyer) 120 ml citromlé (Meyer) 120 g cukor 3 db tojás 17,5 dkg vaj Elkészítés A kakaópor és a vaj kivételével dolgozzuk össze az összes hozzávalót. (Ha kissé ragadna, adjuk hozzá még 1-2 evőkanál lisztet.) A vajat olvasszuk meg és a dagasztás második felében óvatosan, apránként adagoljuk a nyers tésztához. Vegyük ketté a tésztát. A kakaót keverjük ki egy-két evőkanál meleg vízzel és adjuk az egyik adag kidagasztott tésztához. Gyúrjuk addig, amíg a tészta fel nem veszi az összes kakaót. Tegyük félre a két tésztagombócot és hagyjuk kelni őket 1 órán keresztül. Időközben készítsük el a krémet. A krémhez kézi habverő segítségével keverjük össze a cukrot és a tojásokat egy kisebb lábosban. Adjuk hozzá a citromhéjat és a citromlevet. Alacsony lángon folyamatos keverés közben főzzük sűrűre a krémet. Nagyon vigyázzunk, hogy ne legyen citromos rántotta belőle! Ha besűrűsödött, vegyük le a tűzről és keverjük bele a vajat. Tegyük félre kihűlni. Az idő leteltével nyújtsuk ki mindkét tésztát 2 mm vastagságú téglalap alakra. Az egyiket kenjük meg citromkrémmel, majd borítsuk be a másik kinyújtott tésztával. Éles késsel vágjunk 2 cm széles csíkokat a tésztából. Csavarjuk fel a csíkokat úgy, hogy a két végüket ellentétes irányba tekerjük. A megcsavart csíkokat csiga alakba tekerjük fel a végét tűrjük a briós alá. Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra és 15 perc alatt süssük készre a péksüteményeket. Megjegyzés Citromkrém helyett a briósokat megkenhetjük lekvárral, vajjal, vagy csorgathatunk a két lap közé olvasztott csokit is. A receptben megadott citromkrém mennyisége több, mint amennyit a briósok felvesznek, de hűtőben két hétig is eláll és pirított kaláccsal is nagyon finom reggeli készíthető belőle, vagy tökéletes töltelék kekszbe, tortába. Forrás: Mom with Five