Így készítsünk édes-savanyú mártást házilag

Otthon is elkészítheted saját kínai édes-savanyú mártásodat, ízlésed és az alábbi recept szerint:

1,5 kg hagymát nagy kockára vágunk és zsírban kicsit megdinszteljük. Hozzáadunk:

  • 6-8 gerez fokhagymát apróra vágva
  • 1,5 l natúr sűrű paradicsomlevet (vagy 2-3 kiló friss paradicsomot)
  • 1 mk fahéj
  • teatojásba:10 szegfűszeg; 3 babérlevél 10 szemes borsot

Elkezdjük főzni, majd sorban hozzáadjuk a következő zöldségeket, lehetőleg vékony csíkokra – jukienne-re vágva:

  • 0.5 kg zeller
  • 0.25 kg fehér répa
  • kb 1 kg sárgarépa
  • 1 csomó zellerszár csíkokra vágva
  • 5 cm nagyságú gyömbér lereszelve

Ezeket egyszer összerottyantjuk, majd hozzáadjuk a kevesebb főzést igénylő többi hozzávalót:

  • 1 kg cukkinit kockára vágva
  • 2 doboz ananászkonzervet lével együtt
  • kb 40 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer)
  • 10 evőkanál szójaszósz,
  • kb 1 dl 20% ecet – izlés szerint
  • 1-2 tk tört szárított chillipaprika (elhagyható)
  • só bors őrölt ízlés szerint

Az egészet, folyamatosan kis lángon főzzük, ízlelgetjük, s ami hiányzik még pótoljuk. Legvégül kerül bele 1 kg kápia paprika julienne-re vágva. Egy utolsót forraljuk, majd étkezési keményítővel besűrítjük. Forrón steril üvegekbe szedtem, steril tetővel lezártam. Főzőautomatában 100 fokon 40 perc főzéssel befejezzük. Ebből a mennyiségből 19 üveggel készül (370 ml).

Forrás: edenkert.hu