Hűvös, felhős, csapadékos időnk lesz

Többnyire erősen felhős lesz az ég, összességében több helyen alakul ki eső, záporeső, északon helyenként zivatar.

Az Észak-Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon a délnyugati szél többfelé megerősödik. Zivatar környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 6 fok között alakul, de keleten ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 14 fok között valószínű.

Az aktuális időjárási helyzet a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorol kifejezettebb stresszt. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. A melegfront hatására az érzelmi és értelmi egyensúlyunk könnyen kibillenhet megszokott állapotából, ezért ingerlékenység, sértődékenység többeknél tapasztalható. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, ezáltal a teljesítőképességben is egyfajta csökkenés tapasztalható mind a munkában, mind pedig a járművezetéseben. A keringésre is hatással van az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (orr-, gyomor-, agyvérzés), és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások.

felhoseg_idojaras

Az elkövetkező napokban továbbra is elsősorban a platán pollenkoncentrációja érheti el többfelé a magas-nagyon magas szintet. Magas koncentrációban lehet jelen még esetenként a tölgy és a nyír virágpora is. A fűz, a kőris, a juhar, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul. A kevésbé jelentős allergének közül az eperfafélék pollenje közepes-magas, az ostorfa, a dió, a bükk, a fenyőfélék és a sásfélék pollenje pedig általában alacsony koncentrációban van jelen. Előfordulhat még egy-egy szem a nyárfa és a gyertyán pollenjéből is. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is alacsony.

Forrás: met.hu