Hosszúéletűbbek az anyák, akik 25 felett szülnek?

A különös kérdésre egy kaliforniai tanulmány kereste a választ. Megállapításuk szerint azok a nők, akik 25 vagy ennél idősebb korukban szültek, hosszú életű anyának bizonyultak, akár a 90. életévüket is megérték.

Érdekes tanulmány született a Kaliforniai Egyetem San Diegói Egyészségügyi Iskolájában. Ez az első, amely azt kutatta, vajon azok azok az anyák hosszúéletűbbek-e, akik 25 évesen vagy efölött szültek először.  A tanulmány azt sugallja: ők nagy eséllyel megérik 90. életévüket.

Az is kiderült, hogy ezek a hölgyek nagy valószínűséggel diplomásak, házasok és magasabb keresettel rendelkeznek.

„Tanulmányunk nem azt akarja sugallni, hogy késleltessük a gyermekvállalást, mivel nem is teljesen világos, hogy az eredmények miért kapcsolódnak a hosszú élethez – mondta el Aladdin Shadyab tanulmányvezető, az egyetem posztdoktori ösztöndíjasa. – A legvalószínűbb magyarázat az, hogy azok a nők, akik később vállalnak gyermeket, társadalmi és gazdasági szempontból is magasabb szinten állnak. Előző kutatásainkból már kiderült, hogy ezek az emberek jellemzően hosszabb ideig is élnek.”

Míg egy átlagos amerikai nő első alkalommal nagyjából 26 évesen szül – s ez bizonyos társadalmi rétegekben már későnek számít -, addig a gyermekvállalás későbbre tolódása az Egyesült Államokban is folytatódik.

Az első gyermek igen gyakran a nő 40-44 éves korában születik, ez a szám csaknem megkétszereződött 1990 és 2012 között.

Egy 2015-ös kutatás felfedezte, hogy azok a hölgyek, akik 33 éves koruk után adtak életet az utolsó babájuknak, kétszer akkora eséllyel éltek 95 évet, mint akik 29 évesen fejezték be a gyermekszülést. Ám a tudósok korábban nem hozták összefüggésbe az anyák hosszú életét az első gyermek világra jöttének idejével.

idosebbno_orvosnal

Az új tanulmányhoz a kutatók kb. 20 ezer nő adatait tekintették át, egy hosszútávú nemzeti tanulmány részeként, amely 1993-ban indult el. A hölgyeket 21 éven át követték nyomon. 54 százalékuk érte meg a 90. életévét.

Közülük azok, akik első alkalommal 25 vagy ennél idősebb korukban szültek, 21 százalékkal nagyobb eséllyel éltek 90 évig, mint akik korábban hoztak világra gyermeket. A fehérbőrű nők, 2-4 kihordott terhességgel a hátuk mögött sokkal inkább voltak hosszúéletű anyának mondhatók, összehasonlítva őket az 1 kihordott terhességet átéltekkel – mutatta ki a tanulmány.

„A hosszú élettel kapcsolatban ritkán kap szerepet a reproduktivitás – mondta el Aladdin Shadyab. – A kutatások általában a fizikai aktivitásra vagy az étrendre koncentrálnak.”

Steven Austad hosszú élet-szakértő nincs meglepve a felfedezésen. Az öregedés-kutatás amerikai szövetségének tudományos vezetője szerint amikor a fenti, két évtizedet felölelő tanulmány elkezdődött, a nők átlagos életkora 75 év volt. Ebben a korban az ilyen korú hölgyek egyharmada már meghalt.

„Kétharmadukból, akiket tanulmányoztunk, a hölgyek több mint fele megérte a 90. életévét. Ha valaki nem foglalkozik a hosszú élet titkával, ez soknak tűnik. Ám az igazság az, hogy ha megérjük a 75-öt, már jó esélyünk van a 90-re is” – fogalmazott Steven Austad, aki egyben a Birmingham-i Alabama Egyetem biológia tanszékének vezetője. – Aki jól képzett, viszonylag jól él és nem elhízott, nem dohányzik, arra a hosszú élet jellemző lehet. De persze csak azért, hogy hosszúéletű anyák legyünk, nem kell késleltetni a gyermekvállalást” – tette hozzá.

A tanulmányt az American Journal of Public Health szaklap közölte.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php