Terhesség harmincas korban

Tény, hogy egy nőnek a harmincas éveiben csökken a termékenysége, ám számos előnye is van annak, ha valaki ebben a korban esik teherbe

Biológiailag már nem a legideálisabbak, mégis sokan a harmincas éveiket tartják a legboldogabb időszaknak a gyermekszülés szempontjából. Ennek oka egyszerű: egy nőnek ekkorra már a munka terén is van egy bizonyos rutinja, ledolgozott jó pár évet, bizonyított magának, és valószínűleg már a párkapcsolatban is biztosabb.

Ha a nő és párja már néhány éve egy párt alkotnak, sok időt töltöttek kettesben, számos helyre elutazhattak, kiélvezhették a közös programokat, ezért sokkal inkább elérkezettnek látják az időt arra, hogy családot alapítsanak, mint sok esetben egy húszas éveiben járó nő és férfi.

Ezek a jó hírek, a rossz azonban kétségtelenül az, hogy egy 30-as éveiben járó nőnek csökken a termékenysége, némileg nehezebbé válik a teherbeesés, ezért is javasolják az orvosok, hogy ne várjon túl sokat a gyermekvállalással, aki teheti, különösen akkor, ha nem csak egy gyermeket szeretne! A terhesség persze mindegyik életkorban tartogathat komplikációkat, váratlan eseményeket.

Miért jó harmincas szülőnek lenni?

Nem csak arról van szó, hogy az anyaság felelősséggel jár, és egy 30-as nő már sokkal érettebben gondolkodik. Egy 30-as nőnek és párjának már biztosabb anyagi háttere van, mint a húszas éveikben járóknak, akik éppen csak kikerültek egy tanintézményből.

szules_001

Hiszen sokkal több idejük volt a tanulás után a munkára koncentrálni, fejleszteni magukat, karriert építeni, akár több munkahelyen is kipróbálni magukat az évek során.

Ami a gondolkodást illeti, még rugalmasak: nem vélik úgy, hogy jobb egy ígéretes munkát választani, mint belevágni a gyermekvállalásba, és hiszik, hogy a szülés után meg tudják oldani a munkát és a babázást is.

Egy 40-es nő esetében már fogas kérdés, mennyire mehet a babavállalás a karrier rovására, ha ebben az életkorban szakítja meg teherbeeséssel a karrierjét.

Javasolható a kismamáknak, hogy amíg otthon vannak a gyermekkel, próbáljanak tanulni, és továbbra is figyelemmel kísérni a szakmájukban történő dolgokat, követni az újdonságokat, tartsák a kapcsolatot a munkatársakkal, ha tehetik, vegyenek részt szakmai továbbképzésen, konferenciákon, mert ha nem esnek ki annyira a közegből és a munkából, sokkal könnyebb a visszatérés!

Szerencsére van bennük kitartás és rugalmasság, általában megvannak a képességeik ahhoz, hogy ismét belejöjjenek a munkába. Harmincon túl már jobban tisztában vannak azzal is, hogy mi az, amihez igazán értenek, mit szeretnek igazán csinálni.

30-as

Nem csak a karrier terén tettek már le valamit az asztalra a harmincas hölgyek: még mindig remekül néznek ki és jól érzik magukat a bőrükben, van energiájuk lépést tartani a gyermekükkel. Jóval nyugodtabbak, mint egy húszas éveiben járó szülő, kevésbé türelmetlenek, több mókázásra kaphatók, és kevésbé fáradtak, mint egy 40-es éveiben járó anya.

Biológia

Annak az esélye, hogy a 30-as éveiben járó nőnek sikerüljön a teherbeesés, nem olyan jelentősen kisebb, mint egy huszonévesnél. A Down-kóros gyermek születésének kockázata sem annyival nagyobb: 35 éves kor felett azonban a rizikó gyorsabban emelkedik.

A 35. életév tehát az, melytől kezdve mind a Down-szindróma, mind pedig az egyéb genetikai rendellenességek, kromoszóma elváltozások kockázata nő. A vetélés esélye lassan, de egyenletesen növekszik, ahogyan a terhesség alatti komplikációké is.

Az orvosok mindig arra biztatják a harmincöt év körüli hölgyeket, hogy gondoljanak bele a második gyermekbe, hiszen ő valószínűleg 38-39 éves korukban fog megszületni, és ilyenkor már a korábban bevált orvosi segítség, gyógyszeres kezelés is kevésbé hatékony!

A mesterséges megtermékenyítési technikák sem bizonyulnak már olyan eredményesnek. Annak az esélye, hogy a különféle tudományos módszerek segítenek, már csak 50 százalék.

burok

Szakértők szerint a 35 éven felüli nőknek csupán 66 százalékánál sikerül egy éven belül a teherbeesés, azoknak a negyveneseknek pedig, akik először szülnének, erre csak kicsit több, mint 40 százalék az esélye. A 35 feletti terhességek nagy részét automatikusan a veszélyeztetett terhességek közé sorolják, a kockázatok miatt. 35 éves kor felett emelkedik a császármetszés szükségessége is.

A szakértők szerint ugyanakkor a 35 év körüli édesanyák nagy részének nem származik túl sok problémája abból, hogy ennyi idősen szült, a komolyabb problémák inkább a 38. életévnél kezdődnek. A 35 és 39 év közötti kismamáknak ugyanakkor arra is nagyobb az esélyük, hogy ikreik szülessenek, még különösebb orvosi segítség nélkül is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.