A homeopátiának bizonyított helye van a gyógyításban

Magyarországon a homeopátia rendszeres használóinak 35%-a szerint a homeopátia minden alkalommal segít a gyógyulásban.

Franciaországban most zárult le az eddigi legnagyobb léptékű 10 éves kutatási program, amely valós körülmények között vizsgálta a franciaországi háziorvosi rendszer gyógyszerfelírási szokásait, különös tekintettel a homeopátiás gyógyszerekre. A tudományos kutatás alátámasztotta a magyar betegek tapasztalatait és megerősítette: a homeopátiának bizonyított helye van a gyógyításban.

Magyarországon a lakosság 40%-a támogatja az alternatív gyógymódokat, 22%-uk családjában már kipróbáltak homeopátiás szert, és a családok 5%-a rendszeresen használja a homeopátiát. A Median által 2017. október második felében 1200 fős országos reprezentatív mintán végzett kutatás szerint a megkérdezettek 44%-a gondolja úgy, hogy a homeopátia hasznos gyógymód, amivel sok betegséget lehet eredményesen gyógyítani. A homeopátia rendszeres használóinak 58%-a szerint ezek a szerek néha működnek, néha nem, 35%-uk viszont úgy tapasztalta, hogy mindig segítenek.

Franciaországban a betegek 77%-a bízik a homeopátiában, 56%-uk már próbálta és 36%-uk rendszeresen alkalmazza, a betegek 55%-a konvencionális és homeopátiás szert is szed egy időben. A homeopátiás konzultációt és gyógyszereket támogatja a társadalombiztosító. A 62 ezer háziorvos közül 58 ezer írt már fel homeopátiás készítményt a betegének.

A homeopátia gyógyításban betöltött szerepét, a hagyományos gyógyszerekhez viszonyított hatásosságát az eddigi legnagyobb léptékű, 10 éves kutatási program keretében Franciaországban végezték el. Az EPI3 kutatás valós körülmények között vizsgálta a franciaországi háziorvosi rendszer gyógyszerfelírási szokásait, különös tekintettel a homeopátiás gyógyszerekre. A vizsgálatba bevontak olyan orvosokat, akik a konvencionális gyógyítás hívei, homeopata orvosokat, és olyanokat, akik mindkét módszert vegyesen alkalmazzák. A betegekkel a gyógyszerfelírást követően egy, három és tizenkét hónappal beszéltek, így hosszú távon nyomon követték állapotukat. A vizsgálat során figyelemmel kísérték a betegség klinikai lefolyását, a gyógyszerfogyasztást és egyéb orvosi kezeléseket, a nemkívánatos hatásokat és azt is, előfordult-e, hogy a beteg elesett valamilyen gyógyulási lehetőségtől.

Az összesen 825 háziorvos és 8 559 beteg részvételével végzett EPI3 vizsgálat arra a három betegségcsoportra fókuszált, amellyel a leggyakrabban fordulnak háziorvosukhoz a betegek: az izom- és csontfájdalmak, a felső légúti fertőzések, az alvászavar, valamint a szorongás és depresszió.

Az izom- és csontproblémákban szenvedő, homeopátiával kezelt és 1 évig utánkövetett betegek, feleannyi nem szteroid gyulladáscsökkentőt és egyharmaddal kevesebb fájdalomcsillapítót szedtek, mint a homeopátiát nem alkalmazók, hasonló gyógyulás mellett. A felső légúti megbetegedésben szenvedő betegek ellátásakor a homeopata orvosok feleannyi lázcsillapítót és antibiotikumot alkalmaztak, hasonló gyógyulási eredménnyel. Azoknál a betegeknél pedig, ahol szorongást, vagy depressziót diagnosztizáltak, a homeopata orvos  harmadannyi pszichotróp szert írt fel, hasonló klinikai hasznosság és gyógyulási esély mellett.

Mindig is személyes meggyőződésem volt saját és kollégáim tapasztalata alapján, hogy a homeopátia hatásos és rendkívül jó módszer a háziorvosi gyakorlatban. Most már azonban nem csak egyszerűen meggyőződésről van szó, hiszen az EPI3 a kezünkbe adta a bizonyítékot. Ma, ha a kizárólagosan hagyományos orvoslást alkalmazó kollégáimmal beszélgetek, elmondhatom: ugyanolyan betegeket kezelünk, ugyanolyan súlyos betegségekkel, és mi a homeopátiával ugyanazt a javulást érjük el alacsonyabb költséggel és kevesebb ártalmas következménnyel.” hangsúlyozta Dr. Radnai Andrea, orvos, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület elnöke.

 

 

Az EPI3 vizsgálat hátteréről

A csaknem 10 éves, farmakoepidemiológiai vizsgálatokból álló kutatási program célkitűzése a homeopátiás gyógyszerek háziorvosi gyakorlatban elfoglalt helyének meghatározása, valamint a gyógyulás folyamatának a különböző orvosi gyakorlatok szerinti – hagyományos, vegyes vagy homeopátiás – értékelése és összehasonlítása volt. A program azt vizsgálta, hogy a különböző orvosi gyakorlatokban résztvevő betegek gyógyulási képletei miként alakultak a mellékhatás, a hosszú távú hatás, valamint a gyógyulási esély figyelembevételével.

A vizsgálatot egy független, a homeopátia világától távol álló tudományos testület végezte, betartva az ENCePP (European Network of Centres for Pharmacœpidemiology and Pharmacovigilance) helyes gyakorlatra vonatkozó szabályait. Ezt a követelményt a kutatás módszertanának kidolgozásától kezdve az adatgyűjtés módjáig a vizsgálat teljes folyamán betartották, amit az orvosok rendelőiben, közvetlenül a beteg jelenlétében működő független vizsgálóbiztosok is ellenőriztek.

Az EPI3 vizsgálat különböző orvosi gyakorlatokat (homeopátiás, „hagyományos”, vegyes) hasonlított össze 3 kohorsz – felső légúti fertőzések, mozgásszervi zavarok, valamint szorongás / depresszió / alvászavarok – esetében. Az eredmények a 3 kohorszban azonosak voltak: a különböző orvosi gyakorlatokban hasonló volt a klinikai lefolyás, a homeopata orvos által végzett kezelések esetén nem jelentkeztek elvesztett lehetőségek (szövődmények kialakulása vagy a gyógyulási esélyek csökkenése). Emellett kimutatható volt, hogy a homeopata orvosokhoz forduló betegek szignifikánsan kevesebb egyéb gyógyszert alkalmaznak (antibiotikumok, NSAID-k, pszichotróp szerek), aminek következtében kevésbé vannak kitéve ezek nem kívánt mellékhatásainak.

Referenciák:

A homeopátia hatásosságát vizsgáló néhány tanulmány, tudományos hivatkozás:

Journal Systemic reviews:  „Megállapításaink konzervatívan ugyan, de azt sugallják, hogy az általunk vizsgált kórképek nagy többségében az  egyénre szabott homeopátiás kezelésnek kimutatható, konkrét hatása van” – Mathie et al (2014) 32, egyénre szabott homeopátiás kezelést vizsgáló placebó-kontrollált vizsgálatot elemezve.  Randomised placebo-controlled trials of individualised homeopathic treatment: systematic review and meta-analysis.
Forrás: http://www.systematicreviewsjournal.com/content/3/1/142/abstract
Forsch Komplementmed:„A homeopátiás kezelés eredményessége klinikai evidenciával alátámasztható, szakszerű használata biztonságos” – Bornhöft et al (2006): A Bundesamt für Gesundheit, Svájc egészségügyi főhatósága megrendelésére készült tudományos tanulmány 22 szisztematikus áttekintést és 4 metaanalízist vizsgált Forsch Komplementmed 2006; 13 Suppl 2:19-29. Epub 2006 Jun 26.
Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16883077
Lancet:  „A homeopátiás szerek hatása 2,45-ször nagyobb volt, mint a placébóé.” – Linde et al. (1997) A homeopátia klinikai hatása tényleg placébó hatás? A placébó-kontrollált vizsgálatok metaanalízise.  186 vizsgálat, ebből csak 89 (48%) felelt meg a metaanalízisbe kerülés szigorú feltételeinek.
Forrás: Lancet, September 20, 1997, 350:834-843.
BMJ: „107 vizsgálat közül 76%, azaz 81 vizsgálat mutatta ki a homeopátiás szerek eredményességét. A legjobb 22 vizsgálat közül 68%, azaz 15 vizsgálat  mutatott ki eredményességet.” A vizsgálatot három holland nem-homeopátiás orvosprofesszor végezte; az eredmények őket is meglepték.
Forrás: Kleijnen et al (1991) British Medical Journal, February 9, 1991, 302:316-323.

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.