Gyermeksport: 6 tipp a kellő biztonság érdekében

Hogyan biztosítható a megfelelő védelem?

Ha csemeténk valamilyen sport gyakorlására adja a fejét, mindig van bennünk egy kis félsz: kellően biztonságos-e az a mozgásforma a gyermek számára. Tehetünk azért, hogy meggyőződjünk róla!

Egy gyermek életében kiemelten fontos szerepet játszik a sport. A lurkóknak kimondottan jót tesz a mozgás, ezért senki sem tartja vissza őket, ha az udvaron, parkban vagy a téren játszanának másokkal, vagy szívesen kipróbálnának egy sportot.

Igen ám, de milyet? Mennyire biztonságos az adott mozgásforma? A szülő megteheti, hogy utánanéz. Íme 6 tipp a biztonság ellenőrzéséhez.

1.Vizsgáltassuk meg a gyermek egészségét, mielőtt belekezd egy sportba

Érdemes a csemetét elvinni a gyermekorvoshoz, még azelőtt, hogy kipróbálna egy sportot. A doktor fizikai vizsgálat során felméri, milyen mozgásforma nem tehet esetleg jót neki, s ezért annak űzése nem lenne biztonságos.

Fotó: 123rf.com

2.Válasszuk a megfelelő csapatot

Ez nemcsak a lurkó korán múlik. Azok a gyerekek, akik kicsik korukhoz képest, könnyen megsérülhetnek egy sporttevékenység során, ha olyan szinten akarnak játszani, amelyre még nincsenek készen.

A sportcsapatnak figyelembe kell vennie a csemete súlyát, magasságát, képességeit, különösen, ha ún. kontakt sportot űz, mint például futball vagy kosárlabda, mert a tevékenység csak akkor lehet megfelelően biztonságos.

3.Találkozzunk a vezetőkkel

Nézzük meg, milyen sportcsapat-vezetővel van dolgunk, ismerkedjünk vele – tudjuk meg, hogyan kezelne például egy olyan helyzetet, amikor a gyermek megsérül.

4.Ellenőrizzük a játékteret és a felszerelést

Érdemes egy pillantást vetni a sport-játéktérre is, milyen állapotban van, biztonságos-e. Vannak-e rajta lyukak, amelyben a lurkók felbotolhatnak?

Fontos megnézni, milyen felszereléssel játszik a gyermek: mit visel vagy használ. Megfelelő méretűnek kell lennie, hogy kellően biztonságos legyen számára. S nem árt, ha a gyermek jól tudja kezelni felszerelését.

Fotó: 123rf.com

5.Sose hagyjuk, hogy fájdalom ellenére is játsszon

Ne tanítsuk a gyermeket arra, hogy ha fájdalmat érez, folytassa a játékot. Mindig nézessük meg orvossal, mi történt vele. Kell egy kis idő a felépüléshez, de utána visszamehet játszani azt, amit szeret.

Fotó: 123rf.com

Ha a sporttevékenység ideje alatt elfárad, lazíthat is.

6.Maradjon a sport szórakoztató!

A sportnak nemcsak biztonságosnak kell lennie – maradjon feltöltődést jelentő a lurkó számára! Hagyjuk, hogy a gyermek olyan sportot válasszon, amely valóban érdekli – ha pedig idővel már nem érdeklődést iránta, nyugodtan válthasson.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php