Gombás ételek – Gombagulyás, gombástészta, sült vargánya recept 2017-11-27 Blog, Egészséges otthon, Otthon Megosztás: Tweet Mindjárt itt a tél! Ne hagyjuk, hogy a hűvös, nyirkos idő lehangolttá tegyen minket. Kapjunk fel egy kosarat, öltözzünk kényelmesen, és fedezzük fel a közeli erdők gombalelőhelyeit. A gombaszezon nem csak az őszre korlátozódik, de a nyár elmúltával a hűvösebb idő és a talaj folyamatos nedvessége kedvez a gombák növekedésének. Azt mondják a gombászok, hogy ilyenkor nem keresni, hanem szedni kell a gombákat. A hegyvidékeken, az erdőkben ilyenkor rengeteg gombával találkozhatunk, egy séta alkalmával akár 100 féle fajtára is bukkanhatunk. Ügyeljünk arra, hogy mindig kosárba szedjük a gombákat, egy lelőhelyről sohase szedjük le az összes gombát, és zsákmányunkat mindig mutassuk meg szakértőknek. Ha nincs kedvünk a természetben sétálgatni, a piacon is kedvünkre dúskálhatunk a széles kínálatból, hazatérve pedig ínycsiklandó gombás ételeket készíthetünk. Akár az alábbi, cukorbetegeknek szánt receptjeinket is kipróbálhatják. A recepteket köszönjük a Diabetes Magazin, a Diabetes.hu és a Receptsarok sorozat kiadójának, a Tudomány Kiadónak. November elején megjelenik a Receptsarok 5. kiadvány, több mint 100, cukorbetegeknek szóló válogatott recepttel. A kiadvány megrendelhető a Tudomány Kiadó weboldalán, illetve megvásárolható személyesen a kiadónál. Gombagulyás – Borhi Andrásné receptje 1 adag tápanyagtartalma: Energia: 116 kcal Fehérje: 8 g Zsír: 0,5 g Szénhidrát: 19 g Hozzávalók 4 adaghoz: 50 dkg gomba 1 fej vöröshagyma 2 db sárgarépa 1 db petrezselyemgyökér 5 db közepes nagyságú burgonya olaj őrölt pirospaprika őrölt kömény Üvegesre pirítjuk az olajon az apróra kockázott vöröshagymát, beletesszük a karikára vágott répát, petrezselyemgyökeret, pici vizet öntünk alá, és lefedve addig pároljuk, míg a zöldségek félig megpuhulnak. Ezután beleszórjuk a felszeletelt gombát, meghintjük pirospaprikával, csipetnyi őrölt köménnyel, megsózzuk, és addig pároljuk, míg a leve el nem fő. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott burgonyát, felöntjük vízzel. Amikor a burgonya is megfőtt, tálalhatjuk. A receptet a 2016-os Receptsarok 4. kiadványból kaptuk. Sült vargánya bazsalikomos joghurttal – Kilián Imréné receptje 1 adag tápanyagtartalma: Energia: 136 kcal Fehérje: 8 g Zsír: 6 g Szénhidrát: 11 g Hozzávalók 2 adaghoz: 15 dkg cukkini 15 dkg vargánya 7 dkg sovány joghurt 2 ek. 12%-os tejföl 2 ek. citromlé 2 kk. olívaolaj 6 db bazsalikomlevél só bors Megmossuk a cukkinit, és félcentis szeletekre vágjuk. A gombát ledörzsöljük, megtisztítjuk, és nagy, lapos darabokra vágjuk. Olajjal kikenünk egy serpenyőt, majd a cukkinit és a gombát erős tűzön, folyamatosan forgatva aranybarnára sütjük benne. Azonnal megcsepegtetjük citromlével, sózzuk, borsozzuk. A mártáshoz összeturmixoljuk a joghurtot és a bazsalikomot, megsózzuk, hozzákeverjük a tejfölt. A receptet a 2015-ös Receptsarok 3. kiadványból kaptuk. Parajkrémes, gombás tészta – Balázsné Fakla Erzsébet receptje 1 adag tápanyagtartalma: Energia: 465 kcal Fehérje: 27 g Zsír: 26 g Szénhidrát: 54 g Hozzávalók 4 adaghoz: 30 dkg vegyes gomba (laskagombával a legjobb) 25 dkg makaróni vagy penne durumtészta 1 csomag mirelit parajkrém 2 dl főzőtejszín 2 db tojás 1 ek. liszt 3 ek. olaj só bors fűszerpaprika reszelt sajt A tésztát kifőzzük, elkeverjük a felvert tojásokkal. A spenótot fűszerezzük, a tejszínnel és a liszttel felforraljuk. A gombát lepároljuk, az egészet egy tűzálló tepsiben összekeverjük, és sajttal meghintve összesütjük. A receptet a 2015-ös Receptsarok 3. kiadványból kaptuk. További izgalmas receptek közül válogathat a Tudomány Kiadó gondozásában megjelenő Diabetes Magazinban, a Diabetes.hu oldalán, illetve a Receptsarok kiadványokban, amit cukorbeteg sorstársak, dietetikusok és egészségügyi szakdolgozók receptjeiből állítottak össze. Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével! Forrás: http://gyorgytea.hu/ Neked is van gyógyulás történeted a témában? Oszd meg velünk, hogy mások is erőt merítsenek a Te gyógyulásodból!