Gombás ételek – Gombagulyás, gombástészta, sült vargánya recept

Mindjárt itt a tél! Ne hagyjuk, hogy a hűvös, nyirkos idő lehangolttá tegyen minket. Kapjunk fel egy kosarat, öltözzünk kényelmesen, és fedezzük fel a közeli erdők gombalelőhelyeit.

A gombaszezon nem csak az őszre korlátozódik, de a nyár elmúltával a hűvösebb idő és a talaj folyamatos nedvessége kedvez a gombák növekedésének. Azt mondják a gombászok, hogy ilyenkor nem keresni, hanem szedni kell a gombákat.
A hegyvidékeken, az erdőkben ilyenkor rengeteg gombával találkozhatunk, egy séta alkalmával akár 100 féle fajtára is bukkanhatunk. Ügyeljünk arra, hogy mindig kosárba szedjük a gombákat, egy lelőhelyről sohase szedjük le az összes gombát, és zsákmányunkat mindig mutassuk meg szakértőknek.
Ha nincs kedvünk a természetben sétálgatni, a piacon is kedvünkre dúskálhatunk a széles kínálatból, hazatérve pedig ínycsiklandó gombás ételeket készíthetünk. Akár az alábbi, cukorbetegeknek szánt receptjeinket is kipróbálhatják.
A recepteket köszönjük a Diabetes Magazin, a Diabetes.hu és a Receptsarok sorozat kiadójának, a Tudomány Kiadónak.
November elején megjelenik a Receptsarok 5. kiadvány, több mint 100, cukorbetegeknek szóló válogatott recepttel. A kiadvány megrendelhető a Tudomány Kiadó weboldalán, illetve megvásárolható személyesen a kiadónál.

Gombagulyás – Borhi Andrásné receptje

1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 116 kcal
Fehérje: 8 g
Zsír: 0,5 g
Szénhidrát: 19 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 5 db közepes nagyságú burgonya
  • olaj
  • őrölt pirospaprika
  • őrölt kömény

Üvegesre pirítjuk az olajon az apróra kockázott vöröshagymát, beletesszük a karikára vágott répát, petrezselyemgyökeret, pici vizet öntünk alá, és lefedve addig pároljuk, míg a zöldségek félig megpuhulnak. Ezután beleszórjuk a felszeletelt gombát, meghintjük pirospaprikával, csipetnyi őrölt köménnyel, megsózzuk, és addig pároljuk, míg a leve el nem fő. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott burgonyát, felöntjük vízzel. Amikor a burgonya is megfőtt, tálalhatjuk.

A receptet a 2016-os Receptsarok 4. kiadványból kaptuk.

Sült vargánya bazsalikomos joghurttal – Kilián Imréné receptje

1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 136 kcal
Fehérje: 8 g
Zsír: 6 g
Szénhidrát: 11 g

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 15 dkg cukkini
  • 15 dkg vargánya
  • 7 dkg sovány joghurt
  • 2 ek. 12%-os tejföl
  • 2 ek. citromlé
  • 2 kk. olívaolaj
  • 6 db bazsalikomlevél
  • bors

Megmossuk a cukkinit, és félcentis szeletekre vágjuk. A gombát ledörzsöljük, megtisztítjuk, és nagy, lapos darabokra vágjuk. Olajjal kikenünk egy serpenyőt, majd a cukkinit és a gombát erős tűzön, folyamatosan forgatva aranybarnára sütjük benne. Azonnal megcsepegtetjük citromlével, sózzuk, borsozzuk. A mártáshoz összeturmixoljuk a joghurtot és a bazsalikomot, megsózzuk, hozzákeverjük a tejfölt.

A receptet a 2015-ös Receptsarok 3. kiadványból kaptuk.

Parajkrémes, gombás tészta – Balázsné Fakla Erzsébet receptje

1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 465 kcal
Fehérje: 27 g
Zsír: 26 g
Szénhidrát: 54 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 30 dkg vegyes gomba (laskagombával a legjobb)
  • 25 dkg makaróni vagy penne durumtészta
  • 1 csomag mirelit parajkrém
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 db tojás
  • 1 ek. liszt
  • 3 ek. olaj
  • bors
  • fűszerpaprika
  • reszelt sajt

A tésztát kifőzzük, elkeverjük a felvert tojásokkal. A spenótot fűszerezzük, a tejszínnel és a liszttel felforraljuk. A gombát lepároljuk, az egészet egy tűzálló tepsiben összekeverjük, és sajttal meghintve összesütjük.

A receptet a 2015-ös Receptsarok 3. kiadványból kaptuk.

További izgalmas receptek közül válogathat a Tudomány Kiadó gondozásában megjelenő Diabetes Magazinban, a Diabetes.hu oldalán, illetve a Receptsarok kiadványokban, amit cukorbeteg sorstársak, dietetikusok és egészségügyi szakdolgozók receptjeiből állítottak össze.

Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

Forrás: http://gyorgytea.hu/