Érvek a testnevelésóra mellett

Utálod a tesiórát? Kínzásnak érzed az egészet? Gondolj rá másképp, és a végén meg is szeretheted!

Két dologból indulhatsz ki! Ha jársz valamilyen edzésre, ahhoz képest a tesióra felüdülés, könnyű bemelegítés, nem okozhat problémát. Ha nem jársz semmilyen edzésre, nem mozogsz, fogd föl úgy, hogy az a heti 2-3 X 45 percet csakis a te egészséged megőrzése érdekében találták ki. Ha ez nehezedre esik, feltétlenül olvass tovább!

A mozgás és a szellemi teljesítőképesség

Bármilyen mozgásfaját végzünk, a szervezetünknek oxigénre van szüksége. Minél intenzívebb és folyamatosabb ez a mozgás, annál több oxigént kell fölvennünk. Az oxigént a vér szállítja az egész testünkben. Mindebből az következik, hogy a mozgás során megnő a szervezet oxigénellátottsága. Miért jó ez nekünk? Csak azért, mert így az agyunkba is sokkal több oxigén jut, ezáltal gyorsabban és frissebben gondolkodunk.

TIPP: Ha este tanulás közben úgy érzed, lankad a figyelmed, szellőztesd ki jól a szobád, majd csinálj néhány guggolást vagy fekvőtámaszt! A gyorsabb vérkeringés miatt a friss levegő hamarabb eljut az agyadba, így ismét koncentrálhatsz!

Mozgás a betegségek ellen

Magyarországon az általános iskolás gyerekek 10%-a elhízott, 75%-uk pedig feltáratlan ortopédiai problémával küzd (gerincferdülés, tartáshiba, lúdtalp). Ugye nem akarsz közéjük tartozni? A sok ülés, tanulás, tévézés pedig ezekhez vezet!

rwm624zh4

A gyerekek nem tulajdonítanak ennek nagy jelentőséget, esetleg csak az zavarja őket, hogy testsúlyuk csúfolódásra ad okot, pedig ennél többről van szó: a gyermekkori elhízás visszafordíthatatlan felnőttkori betegségeket (magas vérnyomás, cukorbetegség, szívpanaszok) okozhat. Ráadásul, ha ízületeidet, csigolyáidat nem tartod karban, nem edzed, igen hamar tartozhatsz a derék- és hátfájósok, reumások körébe!

TIPP: Este lelassul a szervezet anyagcseréje, elraktározódnak az aznap bevitt zsírok is. Lefekvés előtt tornázz tíz percet! Ha másképp nem megy, legalább az ágyban a reklámok alatt?

Mozgás a szépségért

A lényeg itt is az oxigén, hiszen minden élő szervezet azzal működik. Ha a sejtjeink oxigénellátottsága csökken, kénytelenek lesznek onnan elvonni, ahol találnak. Ez legfőképp a bőrünk, s így a bőr sejtjeinek kevesebb oxigénje marad, ami fakulást, tónusvesztést, majd idő előtti öregedést eredményez. (Gondolj egy virágra, ami elszárad, ha nem kap vizet és levegőt!) Ha eleget mozogsz, késleltetheted, megakadályozhatod a narancsbőr kialakulását, a bőröd fiatalkori feszességének elvesztését.

TIPP: Suliba menet szállj le egy megállóval hamarabb, és sétálj!

+1 TIPP: Ne lógd el a tesiórát!

Forrás: