Ferenc pápa: az élet apró és kicsi dolgaiban találunk Istenre

Több ezren gyűltek idén is szenteste a Palesztin Hatóság területén található Betlehemben, hogy Jézus szülőhelyén ünnepeljék a karácsonyt, és részt vegyenek a Születés Temploma melletti Szent Katalin templomban tartott éjféli misén.

Ezúttal Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin pátriárka apostoli adminisztrátora, hivatalának ideiglenes képviselője állt szombat délben az ünnepélyesen  Betlehembe vonuló egyházi méltóságok élén, majd tartotta meg a hagyományos éjféli misét a Szent Katalin templomban, mivel Fuad Tual jeruzsálemi pátriárka néhány hónapal ezelőtt visszavonult, és még nem nevezték meg utódját.

Betlehemben a Manger, vagyis Jászol téren idén is ünneplő tömegek – helyi keresztények, zarándokok és turisták hada – fogadta a latin pátriárka menetét, akik cserkészzenekarokkal, karácsonyi dalok éneklésével köszöntötték az egyházi vezetőt.

Pizzaballa érsek a városba érve reményét fejezte ki, hogy a karácsonyi ünnep szelleme nem csak a tényleges ünnep napjaiban lesz jelen, hanem tovább folytatódik egész évben, s az új év nyugalmat és békét hoz Izraelre és az egész térségre.

Örülök, hogy véget ért a háború legalábbis Aleppóban, ahol a keresztények először ünnepelhetik félelem nélkül a karácsonyt”- mondta az érsek. “Kívánom, hogy újjáépíthessék a várost, nem csak az épületeket, de az ottani hagyományok szerint kapcsolatukat egymással is” – tette hozzá, utalva az Aleppóban, Szíriában december elején véget ért harcokra, melyekben a kormány erői orosz katonai segítséggel úrrá lettek a felkelő csoportokon.

A betlehemi éjféli misén mintegy két és fél ezren vettek részt. Pierbattista Pizzaballa érsek együttérzésre szólított fel a menekültek megsegítésére, valamint a Közel-Keleten dúló erőszak megfékezését sürgette. “Félünk az otthonunk ajtaján és az országaink határán kopogó idegentől“- mondta a misén, melyen jelen voltak a Palesztin Hatóság vezetői, élükön a muzulmán Mahmúd Abbász elnökkel. “Zárt ajtók, védett határok, korábban személyes és politikai döntések,- a félelem metaforái -, származnak elkerülhetetlenül a jelenkor erőszakos történéseiből“- mondta az érsek.

Korábban az Izraelben lévő Názáretben huszonöt ezren vettek részt a karácsony ottani ünneplésén: helyiek, turisták és zarándokok. Ebben a városban már este hétkor megkezdődött az éjféli mise, s felvonulás és tűzijáték is szolgálta az emelkedett hangulatot.

Ferenc pápa: az élet apró és kicsi dolgaiban találunk Istenre

Hagyjuk el a múlékonyt és a lényegre törekedjünk, az élet apró és kicsi dolgaiban találunk Istenre – mondta Ferenc pápa homíliájában a Szent Péter bazilikában bemutatott szentmisén szombat este. Az egyházfő kijelentette: hagyjuk, hogy a jászolban született gyermek megszólítson bennünket, de halljuk meg azoknak a gyermekeknek is a szavát, akiket ma nem bölcsőben helyeznek el, nem egy édesanya és édesapa szeretete simogat, hanem nyomorúságban, a bombázások miatt óvóhelyeken, a nagyvárosok járdáin vagy egy emberekkel teli hajó mélyén fekszenek.

Hagyjuk magunkat megszólítani a gyerekektől, akiket nem engednek megszületni, akik sírnak, mert senki sem enyhíti éhségüket, akik a kezükben nem játékot, hanem fegyvert fognak” – mondta Ferenc pápa. A katolikus egyházfő hangsúlyozta, hogy a gyermek Jézus nem királyi palotában, nem látványos pompában, nem hatalomban, hanem egy istálló szegénységében jött világra. Ezért, ha vele akarunk találkozni, “oda kell menni, ahol ő van, meg kell hajolni hozzá, le kell ereszkedni, kicsivé kell válni” – mondta. Hozzátette: a gyermek Jézus arra szólít fel, hagyjuk el a múlékonyság keltette illúziókat és a lényegre törekedjünk, mondjunk le kielégíthetetlen követeléseinkről, örökös elégedetlenségünkről, és arról a szomorúságról, amelyet a hiábavaló utáni vágy kelt bennünk.

Rámutatott: Mária és József zárt ajtókra talált mikor menedéket kerestek, ezért született istállóban Jézus, akit egyesek elutasítottak, mások közönnyel fogadtak. Ma is hasonló közömbösséggel találkozhatunk, ha a karácsony lakomává válik, velünk a központjában – fogalmazott. “Ez a világiasság túszul ejtette a karácsonyt, a vásárlás homályosítja el Isten fényét, az ajándékok után futunk, de érzéketlenek vagyunk a marginalizáltakkal szemben”.

A fényárban úszó bazilika teljesen megtelt hívőkkel, akik már órákkal a mise kezdete előtt sorban álltak a Szent Péter térnél.

A karácsonyi vigília szertartása elején Ferenc pápa felemelte a főoltár előtt kiállított gyermek Jézus szobrát addig letakaró leplet. A Jézuskához a földrészek nevében tizenkét gyerek vitt virágot, két-két olasz, lengyel, örmény, mexikói, afrikai és indiai, részben azokat az országokat képviselve, ahol az utóbbi egy évben Ferenc pápa járt.
A főoltár mellett állították ki a Szűz Máriát és gyermekét ábrázoló szobrot is, amelyet 1964-ben a brazil elnök ajándékozott VI. Pálnak. A szertartáson kínaiul az egyházért imádkoztak, franciául a világot kormányzókért, arabul a bűnben és tévedésben élőkért, az Indiában beszélt malajálam nyelven a gyerekekért, oroszul a szegényekért és magányban élőkért.

A mise végén Ferenc pápa karjába vette a gyermek Jézus szobrát, a gyerekek kíséretében a bazilikában felállított betlehemhez vitte, és befektette a jászolba.

Erdő Péter: Jézus békét teremt Isten és az emberiség között

Jézus a közvetítő, ő teremt békét Isten és a tévútra sodródó emberiség között – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szenteste a budapesti Szent István-bazilikában.

A zsúfolásig telt székesegyházban Erdő Péter arról beszélt: ma, amikor a Közel-Keleten nem tudnak elhallgatni a fegyverek, és amikor karácsonyra készülő ártatlan emberek sokaságát gyilkolják Európában is, a “szívünkben” kell megtalálni a békét. A béke felbukkan a karácsonyfa alatt, a családok asztalánál, de még a kórházban, vagy a magányos és idős emberek otthonában is, ha gyertyát gyújtanak és ránéznek a betlehemi képre – mondta.

Ha ezt a békét meg tudjuk őrizni” az ünnep elmúltával is, “ha merünk kedvesek lenni azokkal is, akik ezt talán meg sem érdemlik”, akkor “a bűn és a nyomorúság minden akadályával szemben” “rajtunk keresztül is Isten legyőzhetetlen szeretete és békéje árad szét a világban” – fogalmazott homíliájában a bíboros.

Erdő Péter szólt arról is, hogy Jézus “nagyszerűségének felismerése rendet teremt” az ember életében. “Ha rádöbbenünk, hogy ő az a végtelen erő, akinek mindent köszönhetünk, akkor felemeljük a fejünket, és elindulunk sugárzó fényességének nyomában. Akkor elárad bennünk és körülöttünk az igazi béke, az Istentől származó, valódi rend nyugalma” – mutatott rá.

A betlehemi gyermek jászolánál lehet igazán megismerni “Isten fönségét, amely a szegénységet vállalta, Isten örök Igéjét, amely csecsemőként született közénk, Isten bölcsességét, amely túláradó szeretetből egyszerű alakot öltött”.

MTI Fotó- Czeglédi Zsolt

MTI Fotó- Czeglédi Zsolt

Forrás: https://napidoktor.hu/index