Feltárták a bélrák genetikai okait

Az eddigi legrészletesebben tárták fel a bélrák genetikai okait brit kutatók több mint ezer bélrákos beteg génjeinek vizsgálatával.

A maga nemében legnagyobb ilyen típusú tanulmányt a londoni Rákkutató Intézet tudósai végezték.

A szakemberek öt új lehetséges gént fedeztek fel, amelyek ha mutálódnak, bélrákot okoznak az esetek nagyon kis hányadában. További kutatások kellenek ahhoz, hogy megerősítsék ezt a kapcsolatot, mivel ezek a mutációk nagyon ritkák, mindegyik csupán maroknyi esethez köthető az ezerfős betegmintában.

A Nature Communication folyóiratban közzétett tanulmány készítői megállapították azt is, hogy mára minden bizonnyal felfedezték szinte az összes olyan gént, amely jelentősen növeli a bélrák kialakulásának kockázatát.

A szakemberek kimutatták, hogy az ismert bélrák gének valamennyi felfedezett variánsa együttesen csupán az örökletes rákos esetek – akiknek közeli hozzátartozóinál már előfordult a betegség – kevesebb mint egyharmadáért felelősek.

Az örökletes esetek többségét ezért leginkább a kisebb DNS-variációk okozzák, amelyek egyesülve növelhetik a betegség kialakulásának kockázatát környezeti tényezők közreműködésével – fedte fel a tanulmány.

rakkutatas1

A bélrák kialakulásának kockázata örökletes tényezők – gének – és környezeti kockázatok – mint például az életmód – elegye.

A szakemberek kimutatták azt is, hogy a bélrák mintegy 12 százaléka olyan örökletes eset, amelyben gyakran az ismert rákot okozó “nagy” gének – az APC és az MLH’ jelű – játszanak nagy szerepet.

Hangsúlyozták, hogy az általuk talált öt lehetséges új génen kívül nem valószínű, hogy további jelentős géneket fognak felfedezni a jelenleg ismert mintegy 12 génen túl.

Azt is feltételezik, hogy a kisebb génvariációknak – amelyek közül mintegy 30-at ismernek – sokkal nagyobb szerepük lehet az örökletes kockázatnál, mint korábban vélték.

Ez minden idők legnagyobb tanulmánya a bélrák genetikájáról, bemutatja a betegség részletes térképét, amely elvezethet minket a kezelés új útjaihoz és a megelőzéshez. A kutatás lezár egy fejezetet a bélrák tanulmányozásában, amikor arra a következtetésre jut, hogy ismerjük az összes jelentős kockázatú gént. De nyit egy újabb fejezetet sok hiányzó génvariáció jelentőségének kinyomozásáról, amelyek egyedül nagyon kis hatásúak, de együtt a legnagyobb hatással vannak az örökletes kockázatra – idézte Richard Houlstont, az intézet professzorát a phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Forrás: MTI