Ételek, amelyekkel elérhető a mellrák megelőzése – 1.rész 2017-04-03 Blog, Mindent a rákról Megosztás: Tweet Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2020-ra nyolc nőből egynél fennáll majd a mellrák esélye, azaz életében egyszer valószínűleg kitör rajta a betegség. A napjainkban sajnos oly gyakori emlőrákot el lehet kerülni, ha helyesen táplálkozunk és bizonyos szokásokat mellőzünk. Mit tegyünk a mellrák megelőzése érdekében? Az emlődaganat az egyik leggyakoribb súlyos betegség a nők körében. Világszerte több mint 1 millió hölgyet diagnosztizálnak mellrákkal évente, leginkább az 50 feletti korosztályban. Miközben azonban számos tényező növelheti a betegség kockázatát, így a kor és a családi kórtörténet, ma már tudunk módszerekről, melyek csökkentik a kialakulás esélyét. Ha a mellrák megelőzése érdekel bennünket, tudnunk kell: az elsődleges okok között vannak a táplálkozás hiányosságai, a környezetszennyezésnek való kitettség, gyulladás, ösztrogén dominancia, a genetika, valamint az elégtelen immunválasz – főként az 50 éves kor felettiek körében, ám a környezeti mérgek természetesen a fiatalokat is elérik. Melyek azok a dolgok, amiket megtehetünk a mellrák megelőzéséért? Elsődleges a táplálkozás: bizonyos ételek és tápanyagok igenis sokat tesznek a betegség elkerüléséért – amelyben jelentős szerepet játszik, mit is viszünk be szervezetünkbe. Bizonyos élelmiszerek erősítik az immunrendszert, vagy segítenek a kezelés mellékhatásainak mérséklésében, hatékonyabbá teszik a kúrát s egészségünket is fenntartják. Más ételek azonban akár veszélyesek is lehetnek, befolyásolva a kezelést és a felépülést. Fontos tudni azt is, hogy az egészséges testsúly fenntartása kiemelkedő szerepet játszik a mellrák megelőzésében – ez adja az elsődleges védővonalat számunkra. Sajnos, a túlsúly a betegség visszatérésében is ludas lehet. A túlsúly hozzájárul az alábbi rákfajtákhoz és egyéb kórok kialakulásához: nyelőcsőrák, hasnyálmirigyrák, gyomor- és végbélrák, endometrium rák (a méh belső borításának rákja), vese, pajzsmirigy-rák, epehólyagrák. Ezen felül fontos a testmozgás! 3-4 óra séta legalább egy héten. Smiling woman with male doctor at mammography machine. Top ételek a mellrák megelőzéshez -Rost A rost fogyasztás és a mellrák kisebb rizikója között már számos tanulmány kimutatta az összefüggést. Az oldható és oldhatatlan rost egyformán csökkenti a kór előfordulásának esélyét, különösen, ha napi 30 grammnál többet eszünk belőle. A nem oldódó rostok kapcsolódnak a szabad ösztrogénekhez a gyomorban és kisodorják őket. Összességében a rostoknak köszönhetően e hormonokból kevesebb mennyiségnek vannak a nők kitéve, s ez jelentősen hozzájárul a mellrák megelőzéséhez. Fogyáshoz szintén a napi 25-35 gramm rost ajánlott. -Fokhagyma A fokhagyma a sejtciklusra van befolyással, azaz a folyamatra, melyben egy egészséges, normális sejt rákossá válhat. A hagymában levő allil-szulfid szabályozó szerepet tölt be, vagyis sokat teszünk a mellrák megelőzésért, ha gyakran fogyasztjuk. -Áfonya A szeder, málna, áfonya, eper színt és változatosságot visz táplálkozásunkba, de tökéletes rákellenes étrendet is biztosít. Vitaminban és ásványi anyagokban gazdagok, antioxidánsaik szintén hatékonyak a mellrák megelőzésben. -Zöld tea A zöld- és a fehér teában katekin található, olyan kivonat, melyről már kimutatták: előnyös, ha el akarjuk kerülni az emlődaganatot. -Omega-3 Elengedhetetlen a fogyasztása, ugyanis szervezetünk nem termeli. Olyan ételekből szerezhetjük be, mint a hal, magvak, dió és olajok. Felveszi velük a versenyt az Omega-6 zsírsav is. Érdemes azonban az Omega- zsírsavakra fókuszálnunk, s kevesebb Omega-6-ot fogyasztanunk. Az Omega-3-ra szükségünk van a gyulladáscsökkentésben, mivel utóbbi károsítja az egészséges szöveteket és így szabaddá teheti a rákos sejtek útját. Az Omega-6 zsírsav növeli a gyulladás esélyét – ezért nem tanácsos erre hagyatkozni. A halban levő két Omega-3 zsírsav a leghatékonyabb egészségünk megóvásában, a DHA és az EPA. Zsíros halak, chia magvak, lenmag és dió fogyasztásával kellő mennyiségű ilyen zsírsavhoz jutunk. A teljes élelmiszerek mindig jobb választások, mint a kiegészítők. Együk őket 3-4-szer hetente! -Keresztes virágú zöldségek Ilyenek a rukkola, a brokkoli, karfiol, (vörös)káposzta, kelbimbó, a bok choy, zsázsa, kelkáposzta szulforafánban gazdagok – vagyis olyan fitokemikáliában, amely védő hatású, megtalálható a növényekben és segít megelőzni a rákot. Sőt, képes szelektíven megcélozni és elpusztítani a rákos sejteket, a normál sejteket pedig nem érinti. Együk őket bátran! A cikket folytatjuk – azokkal az ételekkel, amelyeket ne együnk mellrák esetén, vagy ha meg szeretnénk előzni a betegséget! Forrás: https://napidoktor.hu/index.php