Ösztrogénellenes gyógyszer a mellrák megelőzésére

Több mint felére csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét a magas kockázatú nők csoportjában egy ösztrogénhormon-ellenes gyógyszer – állapították meg brit kutatók egy nagyszabású nemzetközi tanulmányban.

Az anasztrozol hatóanyagú szer az aromatáz-inhibitoroknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. Jelenleg előrehaladott emlőrák kezelésére alkalmazzák olyan nőknél, akik túl vannak a menopauzán. A szer a szervezet által termelt ösztrogén hormon mennyiségének csökkentése által fejti ki hatását, az aromatáz nevű enzim gátlásával.

Egy orvosi folyóiratban és az amerikai emlőrákkutatók San Antonióban folyó éves tanácskozásán bemutatott tanulmányukban a Londoni Queen Mary Egyetem szakemberei azt vizsgálták, hogy más ösztrogénblokkolókhoz hasonlóan alkalmazható-e az anasztrozol a mellrák megelőzésére olyan, menopauzán túl lévő nők esetében, akiknél magas a mellrák kockázata, például a BRCA génmutációt hordozzák.

A szakemberek négyezer magas mellrákkockázatú nőt vontak be vizsgálatukba a világ számos pontjáról: 1920 résztvevő naponta kapta az anasztrozolt, 1944-en csupán placebót. Mintegy öt éven át követték őket, amikor a résztvevők 70 százaléka még mindig szedte a szert, illetve a placebót.

mell6

Öt év után az anasztrozolt szedők közül 40 nőnél fejlődött ki a mellrák, a placebócsoportból 85 résztvevőnél. Hét év után az előbbi csoportban a betegek 2,8 százalékánál, az utóbbiban 5,6 százaléknál jelent meg a betegség.

A kutatók szerint az anasztrozol hatékonyan, kevés mellékhatást kiváltva csökkenti a mellrák megjelenésének esélyét a magas kockázatú, menopauza után lévő nőknél. Ezért a szer használata a betegség megelőzésére lehetőséget biztosít arra, hogy ne az emlőeltávolítás legyen a megelőzés egyetlen eszköze.

Jack Cuzick professzor elmondta, hogy " ez a típusú gyógyszer sokkal hatékonyabb, mint a korábbi hasonló szerek, például a tamoxifen, és létfontosságú, hogy kevesebb a mellékhatása."

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.