Érik a cékla! – pár finom recept

Megérett a kertben a cékla, ne halogassuk az időt, lássunk neki mihamarabb, most a legegészségesebb! Ötleteket adunk az elkészítéséhez. 

Finomságok céklából

Igaz, hogy a céklának van vastartalma, de az nem magasabb más növényekénél, viszont a cékla az a zöldség amelyből az emberi szervezet a legjobban fel tudja hasznosítani a vasat. Gazdag rostokban és zsírszegény, nagyon kevés kalóriát tartalmaz, így a diétázók is bátran fogyaszthatják.

Európában már évek óta használják a céklát, mint étrendkiegészítőt a daganatos betegségek kezelésében. Feltételezések szerint a cékla festékanyaga anti-karcinogén, és 400%-kal növeli a vér oxigénellátását. Ennek bizonyítására további kutatások szükségesek.

A cékla levele is bőségesen tartalmaz béta-karotint és egyéb karotinoidokat, melyek egészségvédő hatása jól ismert. A karotinoidok növényi pigmentek, melyek erős antioxidáns természetes vegyületek és kb. 600 különböző típusuk ismert. A gyümölcsökben és a zöldségekben előforduló sárga, narancssárga valamint vörös pigmentek a karotinoidok jelenlétére utalnak.

A cékla változatosan felhasználható

A cékla levele még sok folsavat, vasat, káliumot és egy kevés C-vitamint is tartalmaz. A céklagyökér- és levél nagy népszerűségnek örvend a nők és a terhesek körében. Fogyasszuk a leveleket és a céklát főzve vagy párolva, ízesítsük hagymával és fokhagymával, grillezve rozmaringgal, reszelve egészítsük ki a salátatálat vele. Apróra vágva keverjük össze burgonyapürével vagy pirítsuk meg.

Nyersen ér a legtöbbet

A cékla nyersen a legegészségesebb. Csak hámozzuk meg és máris használható. Friss ízt ad a salátáknak, a szendvicseknek (próbáljuk meg sajttal), vagy lehet más zöldségfélék kísérője is. Gyümölcs-zöldség turmixba is rejthetünk egy-egy céklagumót, sőt sütemények tésztáját is gazdagíthatja.

Próbáljuk ki a következő céklás ötleteket!

  • keverjük más zöldségekhez a reszelt céklát
  • keverjük össze a reszelt céklát málnaecettel vagy reszelt narancshéjjal és narancslével, köretként megállja a helyét
  • a reszelt cékla remekül ízesíti a hamburgert
 cekla1

TIPP: CÉKLÁS BROWNIE

Főtt cékla

Ha céklát vásárolunk, akkor azon általában a levelek és a szár is rajta vannak. Amikor a céklátmegfőzzük, ne vágjuk le teljesen a szárát, mert így nem veszíti el értékes festék- és tápanyagait.

A céklát megpárolhatjuk, de meg is főzhetjük. Tegyük meleg vízbe a gumókat, majd a forrástól számítva 20-50 percig főzzük, nagyságtól függően. Egy kis nyárs vagy villa segítségével győződjünk meg arról, hogy elég puha-e, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük le víz segítségével, mert így könnyebb lesz eltávolítani a héját.

 céklás süti2

A főtt céklát fogyaszthatjuk:

  • melegen, zöldséges ételek kísérőjeként, vagy
  • hagyjuk kihűlni és felszeletelve ízesítheti otthon készült hamburgerünket

Vágjuk kockára a megfőtt céklát, a párolt burgonyát, a tököt és kevergetve pirítsuk meg. Adjunk hozzá egy kevés fokhagymát és kockára vágott hagymát. Az így kapott finom főzeléket fogyaszthatjuk önmagában, de húsételek mellé is kiváló.

Próbáljuk ki a következő céklával készült receptet!

ceklas_leves

Céklaleves

Hozzávalók:

  • 4 darab közepes nagyságú cékla, meghámozva és megreszelve
  • 1 csészényi apróra vágott vöröskáposzta
  • 1 darab közepes nagyságú apróra vágott vöröshagyma
  • 1 alma, meghámozva, magháza eltávolítva, szeleteljük fel
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • ½ csésze fehérbor
  • 4 csésze csirkehúsleves
  • 1 szál apróra vágott snidling
  • 200 g joghurt (natúr, alacsony zsírtartalmú)

Céklaleves elkészítése

Egy nagyobb serpenyőben melegítsük meg az olajat. Dobjuk rá a hagymát, és pirítsuk kis lángon 4-5 percig, időnként keverjük meg. Adjuk hozzá a céklát, az almát, a káposztát, a csirkehúslevest és a paradicsompürét, fedjük le, és 10 percig pároljuk. Öntsük hozzá a bort is. Forrón is felszolgálhatjuk, ha pedig hidegen kívánjuk enni, akkor hűtsük le; legalább két órán át tartsuk hűtőszekrényben. Négy leveses csésze aljára tegyünk a joghurtból (vagy az alacsony zsírtartalmú tejfölből), mérjük rá a levest, egy villával keverjük meg, és díszítsük snidlinggel vagy petrezselyemmel.

Tápanyag/adag

  • Fehérje 8 g
  • Zsír 3 g
  • Szénhidrát 23 g
  • Diétás élelmi rost 6 g
  • Energia 740 kJ/175 kalória

Forrás: edenkert.hu