Top 6 – Milyen ételek hasznosak az E-vitamin érdekében?

Rágcsálnivalók is vannak közöttük

Számos közkedvelt zöldségben, gyümölcsben, de egyéb nassolnivalókban is megtalálható az E-vitamin, ami kimondottan jó hír azoknak, akik szem előtt tartják egészségüket.

Milyen ételek fogyasztása érdemes, hogy a napi vitaminszükségletünket fedezzük?

Ha szeretnénk egészségesek lenni, minden vitamin- és tápanyag fogyasztására fontos odafigyelni. Kiemelkedő ezek közül az E-vitamin, melyet hasznos lenne nem kiegészítőként, hanem az étkezés részeként szervezetünkbe juttatni – vagyis, az ételekkel, amelyeket gyakorta eszünk.  

Az E-vitaminnak számos lényeges feladata van, amellett, hogy jelentős antioxidáns, mely a testet óvja a károsító szabad gyökök tevékenységétől. Hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, segíti az agyműködést, a vérkeringést, szépíti a bőrt és a látásunk tökéletességét is támogatja.  

Egy felnőttnek naponta nagyjából 10 milligramm E-vitaminra van szüksége. Túladagolni nehezen lehet.

Mielőtt azt hinnénk, ételek formájában nem egyszerű a beszerzése, lássuk a listát, mi mindenben megtalálható. Még nassolnivaló is van közöttük.

1.Növényi olaj: amit szinte naponta használhatunk! A növényi olajok közül a búzacsíraolaj kiemelkedő, melynek 1 evőkanálnyi adagjában 20 gramm E-vitamin van. Számos ételhez használjuk, evés közben visszük be szervezetünkbe, de meglocsolhatjuk vele a salátát is.

olaj21000

2.Napraforgómag: ha szeretjük ropogtatni a napraforgómagot, ideális választás E-vitaminhoz jutás céljából is. 100 gramm napraforgómagban 35 mg E-vitamin van. Rostot és fehérjét szintén bőven tartalmaz.

napraforgomag

Foto:123rf.com

3.Mandula: az ételek sorában szintén közkedvelt nassolnivaló, ám E-vitamin tartalma is kecsegtető. 100 gramm mandulával majdnem 26 gramm E-vitamint fogyasztunk el. Ezt az ízletes ételt ráadásul önmagában és számos egyéb módon fogyaszthatjuk.

Foto: pixabay.com

4.Cékla: sokat hallhatunk már arról, hogy ez az erős színű zöldség igen egészséges. Gumóját és levelét is lehet fogyasztani, mindkettő tele van vitaminnal. Vágjuk salátába, vagy süssük, pároljuk meg. 100 grammnyi cékla 1,80 mg E-vitaminnal büszkélkedhet.

Fotó: 123rf.com

5.Avokádó: aki szereti, azt csakis biztatni lehet, egyen ebből az ételből minél gyakrabban. Az avokádó több szempontból nagyon egészséges, de E-vitamin és káliumtartalma is kimagasló. 100 gramm avokádóban 2,07 mg-t találunk ebből a jelentős vitaminból.

Foto:123rf.com

6.Pézsmatök: nagyon ízletes, különösen megsütve és szeletelve. Közkedvelt az őszi ételek között. 100 grammal csaknem 1,30 mg E-vitamint juttatunk a szervezetünkbe. Ha már szezonja van, érdemes élni a lehetőséggel!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.