Egy kis konyhai esztétikum: nyújtófával mintázott keksz 2017-01-02 Blog, Egészséges otthon, Lakberendezés Megosztás: Tweet Nem kell, hogy a konyhai tevékenység csak rutinszerű feladatokból álljon, egy kis szépség becsempészésével még a századik keksz elkészítése is könnyebben megy. Tudom, hogy ha örömmel és szenvedéllyel állok neki a századik keksz kiszaggatásának is, akkor az a végeredményben is megmutatkozik. Mi adja vissza a rutin munka miatt sokszor elvesztett lendületemet? Például néhány olyan konyhai eszköz, amelyekre jó ránézni, mert szépek, esztétikusak, egyediek és ezáltal még a legunalmasabb, legfáradságosabb munka közben is ki tudnak zökkenteni a fásultságból. Természetesen nem egy új fakanálra vagy merőkanálra, még csak nem is egy szilikonecsetre gondolok, hanem például egy különleges(ebb) nyújtófára. Hogy mitől olyan különleges? Például attól, hogy mintázásra való, és a sütipecsétekkel ellentétben nagy mennyiségben lehet egyszerre vele tésztát dekorálni…, ráadásul a kekszek formájáról is én dönthetek, így biztosan nem készül két egyforma darab. Egyedi mintás keksz Előkészítési idő: 10 perc Főzési, sütési idő: 20 perc Összes idő: 30 perc Mennyiség: 40 Sütipecséthez, mintás nyújtófához keksz alaprecept Hozzávalók 50 dkg liszt 20 dkg kristálycukor 30 dkg sós(!) vaj Elkészítés Keverjük habosra a cukrot a vajjal. Adjuk hozzá a lisztet és robotgép segítségével vagy gyors kézmozdulatokkal gyúrjunk belőle egynemű tésztát. Csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe min. 1-2 órára. Vegyük ki a hűtőből a nyers tésztát. Alaposan liszteztezett felületen nyújtsuk ki 2-3 milliméter vastagra a tésztát és erőteljes mozdulatokkal mintázzuk meg sütipecséttel vagy mintás nyújtófával. Sütőpapírral béleljünk ki két sütőlemezt, helyezzük rá a kekszeket és tegyük vissza 10 percre a hűtőbe. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra. Vegyük elő a sütőlemezeket a hűtőből és tegyük be sülni a kekszeket. Süssük készre őket 20 perc alatt, amíg éppen világosra nem sülnek. Megjegyzés Ajánlatos több adagban nyújtani a tésztát, mert kisebb darabbal könnyebb dolgozni. Ha nincs sós vajunk, a nyers tésztához adjunk kb. egy kiskanál finom szemcsés sót. Sótlan vajjal készítve kiváló alaptésztát kapunk, amelyet bátran variálhatunk aromás őrölt fűszerekkel: vanília, fahéj, kardamom, gyömbér, fahéj… Gasztroajándéknak tökéletes csokis kekszet is készíthetünk belőlük egyszerűen: a kekszek nem mintás felét mártsuk vízgőz felett olvasztott, kevés étolajjal kevert csokoládéba és sütőpapíron hagyjuk megszáradni. Nyújtófa választék A neten számtalan szebbnél szebb kollekció közül választhat az ember, és bár nem egyszerű a választás, de némi keresgélés után mindenki megtalálhatja a kedvencét az ünnepi, állatos, virágos, hagyományos, vicces vagy éppen klasszikus minták között. A kép alatti névre kattintva az egyes darabokat meg is tudjátok vásárolni. GoodyWoody MoodForWood Woodartukraine Make8Bake ArtWoodenCorner HappyRollingPin AgnesWorld BiluRollingPins STODOLA StodolaUSA RollingPinCollection Forrás: Mom with Five