Csökkenhet a szívbetegségek esélye a cukorbetegeknél a neuropátia szűrésével –

A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődményének, a szív-érrendszert érintő autonóm neuropátiának a szűrését segítő műszerrel – egy Ewing-teszterrel – bővült a Szent Ferenc Kórházban működő Pest Megyei Neuropathia Centrum diagnosztikai eszköztára.

 

A több mint 600 ezer forint értékű gépet a Wörwag Pharma adományozta a kórháznak. „Kardiovaszkuláris betegeink 27%-a diabéteszes, aminek egyik korai szövődménye lehet a neuropátia. Ennek felfedezése azért kulcsfontosságú, mert az ilyen betegségekben szenvedő beteg gyakran nem észleli a szívizom oxigénellátásának hiányára figyelmeztető első jeleket. Ha ezt a korai felismeréssel tudjuk gyógyítani, úgy a végzetes infarktusok és az újabb kardiovaszkuláris események száma és esélye is csökkenthető.” – hangsúlyozta Dr. Toldy-Schedel Emil, a kórház főigazgatója.

A Pest Megyei Neuropathia Centrum 2018 októbere óta működik a Budapesti Szent Ferenc Kórházban, mely ellátási profiljának megfelelően a komplex belgyógyászati megközelítést tartja elsődlegesnek a betegellátásban. „Ehhez a komplex ellátáshoz szükséges, hogy a kardiovaszkuláris betegségeket okozó kísérő- vagy megelőző betegségeket minél hamarabb és minél professzionálisabban tudjuk gyógyítani. Nagyon fontos előny, ha az ilyen betegeknél egy helyszínen, egy időben történhet meg a kezelés, így a felesleges várakozásból és a késlekedésből adódóan nem alakul ki újabb betegség.” – emelte ki a főigazgató.

Fotó: 123rf

A cukorbetegség számos szövődményt okoz, többek között neuropátiát is, melynek egyik típusa az autonóm neuropátia. Az idegrendszer károsodása miatt felborul a szervezetünk akaratunktól függetlenül működő reakcióinak összhangja. Az egészséges embereknél például a testhelyzet változása, a légzés fázisai és más külső tényezők hatnak a szívritmusra és a vérnyomásra. Stressz esetén vagy belégzésnél gyorsabban ver a szívünk, pihenés közben, nyugalmi helyzetben vagy kilégzésnél lelassul. Az autonóm neuropátiás betegeknél ezek a szívritmus- és vérnyomásváltozások nem figyelhetők meg: nem gyorsul fel a szív felálláskor vagy belégzéskor, nem lassul le nyugalmi helyzetben. Ezek a jelek azt mutatják, hogy az idegrendszer működésének zavara miatt a szív nem tud a különböző megterhelésekhez alkalmazkodni.

Az egyik leggyakoribb probléma a folyamatos, terheléstől független magas szívfrekvencia. Ilyen esetekben akkor is szapora pulzusszámot észlelünk tartósan, amikor a szívfrekvencia már visszatérhetne a normálisan alacsonyabb nyugalmi értékre, a tartósan magas pulzusszám pedig túlterheli a szívet. A diabéteszhez társuló neuropátiás károsodások „néma” szívinfarktusok kialakulásához vezethetnek, vagyis a beteg nem veszi észre, hogy szívrohama van. A szívet érintő autonóm neuropátia 2-3-szorosára növeli a hirtelen szívhalál kockázatát. E mellett más szervrendszerekben is okozhat panaszokat: hat például a gyomor működésére, amely rendellenesen lelassulhat. Abnormálissá válhat a verejték-elválasztás is, amely miatt kiszáradhat a lábfej bőre, amitől rendkívül sérülékennyé válik

A Ewing-teszter automatizálja a kardiovaszkuláris reflexek vizsgálatát beépített EKG, vérnyomás- és szívfrekvencia-mérés útján. Az eszköz segítségével egyértelműen és gyorsan kimutatható a kardiovaszkuláris autonóm neuropátia, míg a vizsgálat a gép nélkül nagyon munka- és időigényes volna, és lényegesen kevesebb beteg vizsgálatát lehetne elvégezni.

A neuropátia következtében a betegek nem veszik észre a szervezetük rendellenes működését, hiszen nem éreznek fájdalmat. Csak enyhe tüneteket észlelnek, amelyeket nem tartanak jelentőségteljesnek, de a beteg további életkilátásai szempontjából nagyon lényeges, hogy idejében fedezzük fel a betegséget. Az új eszközzel erre nagyobb esélyünk lesz, így nagyobb eséllyel kezdhetjük el időben a kezelést is.” – emelte ki Dr. Berkes Klára, főorvos, a centrum vezetője.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.