Csak könnyedén: variálható joghurtos kuglóf 2018-04-10 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Egy jó alaprecept könnyedén variálható, elkészítésében nincs semmi ördöngősség, mégis mindig sikert arathatunk vele. A joghurtos kuglóf tökéletes példa erre. Mostanában rákaptam a receptek gyűjtésére. Leggyakrabban a barátaimat és a családtagjaimat zaklatom, hogy osszák meg velem azokat a receptjeiket, amelyek megfelelnek az én alapkészségszintű főzőtudományomnak, vagyis egyszerűek, gyorsan készen vannak és tuti eredménnyel kecsegtetnek, viszont – tekintettel kiterjedt családomra és szerteágazó ízlésükre – könnyedén variálhatók. Ha egyszerűbben szeretném magamat kifejezni, akkor azt mondanám, hogy valójában alapreceptek után kutatok. Olyan leírások után, amelyeket aztán kényem-kedvem szerint alakíthatok, változtathatok attól függően, hogy mi van otthon a kamrában. A tízórai finomságok listáját eddig a különböző muffinok vezették, mert ennél egyszerűbben elkészíthető nyalánksággal még nem találkoztam, ráadásul sós és édes változatban is elkészíthető. Egyetlen apró bajom van vele. Tudom, butaság, de nekem mindig nehézséget okoz a papírkapszliba való elosztás: mellémegy, kifolyik, keveset rakok bele vagy éppen túl sokat. Mi az, ami a muffinhoz hasonlóan egyszerű, de az adagolásával nem kell bíbelődni – legalábbi sütés előtt nem – és számtalan módon variálható, ha van egy jó alapreceptünk? Bingó! A kuglóf. Ha van egy jó kiindulási alapunk, amelynek erőssége nem a karakteres íz, hanem épp ellenkezőleg, a semlegesség, akkor a variációk száma hirtelen a végtelenbe tágul, mi pedig elégedetten dőlhetünk hátra, hogy egyetlen alaprecepttel és némi fantáziával mindig újszerűen ható finomsággal láthatjuk el családtagjainkat. Joghurtos kuglóf Előkészítés ideje: 15 Perc Főzési idő: 45 Perc Teljes idő: 1 Óra Adag: 16 Kuglóf alaprecept joghurttal Hozzávalók 20 dkg puha vaj (+ kevés a forma kikenéséhez) 30 dkg cukor 2 csipet só 1-2 teáskanál vanília kivonat (opcionális) 4 db tojás 30 dkg natúr joghurt 50 dkg finomliszt 4 kiskanál sütőpor Elkészítés Keverjük habosra a puha vajat a sóval és a cukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat – alaposan keverjük ki minden egyes tojás után -, majd utoljára keverjük bele a joghurtot és a vanília kivonatot is. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, majd szitájuk hozzá a joghurtos masszához. Vegyünk magunk elé egy kuglófformát és vékonyan vajazzuk ki. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra. A masszát öntsük a formába és toljuk a sütőbe. Süssük készre a kuglófot 45-50 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellőképpen átsült-e. Megjegyzés Ha sütés közben nagyon pirulna a kuglóf teteje, takarjuk le egy darab fóliával. A kuglófunkat feldobhatjuk két marék aszalt gyümölccsel vagy sütésálló csokicseppel, esetleg keverhetünk hozzá reszelt citrom- vagy narancshéjat. Kakaós változatot is készíthetünk, ha 2-3 kanál liszt helyett cukrozatlan kakaóport adunk a masszához. A tetejét megszórhatjuk porcukorral, de csorgathatunk rá olvasztott csokit vagy készíthetünk citrommázat is. A variációk száma végtelen, kísérletezzünk bátran. Forrás: Mom with Five