Borult idő, több helyen havazás, ónos eső és eső

A kezdetben gyengén felhős északkeleti területeken is erősen megnövekszik a felhőzet, és országszerte borult időre számíthatunk.

Hajnalban északon, északnyugaton kisebb havazás valószínű, majd napközben egyre többfelé számíthatunk csapadékra: északon döntően havazás várható, másutt a havazást ónos eső, délen délután eső válthatja fel. A déli, délkeleti szelet a Dél-Alföldön és az Észak-Dunántúlon élénk széllökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -6 és -11, a tartósabban derült, havas részeken -15 és -20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és -7 fok között valószínű, de délen helyenként 0, +1 fokra számíthatunk.

Fronthatással továbbra sem kell számolni. Az átkeveredés hiánya miatt az alsóbb légrétegekben magas a levegő páratartalma, ezért a légutakban a hőleadás korlátozott, így kedvezőbbé válnak a körülmények a kórokozók szaporodásához, emiatt a fertőző betegségek könnyebben terjednek párás időben.

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

Általában erősen felhős vagy borult idő várható, csak az időszak végén számíthatunk néhány órás napsütésre. Szerdán sokfelé várható nagy mennyiségű, vegyes halmazállapotú csapadék, majd egyre kevesebb helyen és mennyiségben fordulhat elő – jellemzően – eső, zápor.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 90 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -8 fokról -2 és +4 fokra emelkedik. A legmagasabb nappali hőmérséklet -4 és +4 fokról jellemzően 4 és 12 fok közé emelkedik, délnyugaton lesz a melegebb.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2017. január 29. – 8,9 °C -10,0 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 18,1 °C (2002) legalacsonyabb hőmérséklet: -19,6 °C (1893)

Forrás: met.hu