A pelenkakiütés kezelésének legjobb módszere: a MEGELŐZÉS (x)

A csecsemők csaknem 50%-a szenved pelenka dermatitistől, ismertebb nevén pelenkakiütéstől.

A pelenkakiütés az egyik leggyakrabban előforduló bőrbetegség a csecsemők és a kisgyerekek körében. Általában a születés utáni 1. és 2. hónap között alakul ki.

A baba bőre az élet első éveiben folyamatosan változik

A baba bőre különbözik a felnőtt bőrtől és az élet első néhány évében folyamatosan változik. A csecsemők szarurétege 30%-kal vékonyabb valamint a bőrön keresztüli vízveszteség nagyobb, mint a felnőtt bőr esetén. Ez sebezhetővé teszi a babák bőrét, így valószínűbb az irritáció, valamint a fertőzések kialakulása. Fokozódott izzadást okozhat a befülledés, főként a bőrredőkben és a pelenka környéki részeken.

A bőr könnyen kiszáradhat a nem megfelelő ápolás, az alacsony környezeti páratartalom, és a hosszú ideig tartó alacsony környezeti hőmérséklet hatására. Különösen a pelenka környéki részek hajlamosak bőrelváltozásokra.

shutterstock_603790844

A pelenkakiütés kialakulásához négy fontos tényező járul hozzá:

Mikroorganizmusok

A meleg, a nedvesség és a magas pH érték ideális táptalajt biztosítanak a mikróbák növekedéséhez. Ez növeli a fertőzés kockázatát.

Vizelet és széklet

A fedett bőrfelületre kerülő vizelet megemelheti a bőrfelszín pH értékét, amely növeli a székletben található enzimek aktivitását, és ez károsíthatja a bőr védekezőképességét. A székletben lévő sók bejutnak a bőrbe és irritálják azt. Továbbá, a fejlődés különböző szakaszai (mint például fogzás, vagy szilárd táplálékra való átállás) hatással vannak a széklet összetételére, például megnövekedhet a sótartalom, illetve a baktériumok és gombák száma.

Happy Baby playing under sheets on bed

Nedvesség

A magas nedvességtartalom hosszútávon a szaruréteg felpuhulásához vezethet, amely károsítja a bőr védekezőképességét, így a baktériumok és irritáló anyagok bőrbe jutásának veszélye emelkedik.

Dörzsölődés

A bőrfelszín kidörzsölődése a hajlatokban illetve a pelenka által tovább gyengítheti a szaruréteget és így a védekezőképesség zavart szenved.

A pelenkával fedett bőrfelületet megfelelően higiénikusan kell tartani, olyan módon hogy védekezőképessége épen maradjon.

shutterstock_37884058

A pelenkakrémek segítenek megőrizni a bőr egészségét

A pelenkakiütés elleni védőkrémek még a hidratálókrémeknél is több bőrpuhítót és védőanyagot tartalmaznak így a megfelelő védelmet biztosítják az érzékeny babapopsi számára:

– Növelik a bőr hidratáltságát egy bőrfelszíni réteg létrehozásával. A hidratált bőr egészségesebb és ellenállóbb a környezeti behatásokkal szemben

– Fizikai védelmet nyújtanak a kidörzsölődés ellen a hajlatokban illetve a pelenkával érintkező bőrfelszíneken.

JJ_baby_logo

Forrás: