Meghökkentő, hogyan hat születési hónapunk a hangulatunkra!

Ha úgy gondoljuk, zodiákus jegyünk meghatározza személyiségünket, nem állunk messze az igazságtól. Kutatók arra is rájöttek, hogy az évnek azon időszaka, amikor születtünk, hatással van számos neurotranszmitterünk szintjére s ezáltal befolyásolják hangulatunkat.

Talán nem véletlen, hogy a születésnapunk környékén kicsit másként érezzük magunkat – és nem amiatt, hányadik esztendőnkbe lépünk éppen. Ahogyan asztrológiai jegyünk felelős a személyiségünk fő vonásaiért, úgy hat a születési hónapunk a hangulatunkra.

Kutatók, akik a születési hónapot és a temperamentumot tanulmányozták, régóta gyanították, hogy az év azon időszaka, amikor a világra jöttünk, hatással van olyan neurotranszmittereinkre, mint a dopamin és a szerotonin, melyek szerepet játszanak általános hangulatunkban. Most egy új tanulmány rávilágított arra, hogy ez így is van.

Persze, noha az összefüggésen érdemes elgondolkodni, tudományos bizonyítéknak egyelőre mégsem tekinthető a dolog teljes személyiségünkre nézve – hangsúlyozza Howard L. Forman orvos, pszichiáter, a New York-i Albert Einstein Egészségügyi Főiskola munkatársa, aki elsősorban a test és elme gyógyításával foglalkozik.

asztrológia2

„Nem arról van szó, hogy születési hónapunk meghatározza a sorsunk, de nagy valószínűséggel felelős egy bizonyos hangulatunkért” – mondja az orvos.

Lássuk, igazak-e ránk az alábbi megállapítások!

Ha tavasszal vagy nyáron születtünk…

Egy nemrég elvégzett magyar tanulmány szerint, amely 300 főiskolás diák bevonásával készült, a nyáron született embereknek sokkal erősebb hajlamuk van a boldog és szomorú hangulatok közti gyors ingadozásokra, mint az ősszel vagy télen világra jötteknek. Ingerlékenyebbek és érzékenyebbek. Az is igaz rájuk, hogy nagyobb valószínűséggel pozitívak, vidámabbak, derűsebbek, mint az év hűvösebb időszakában született társaik.

Ha ősszel vagy télen születtünk…

 Ugyanez a tanulmány azt is megállapította, hogy akik télen születettek, azokat könnyebben elkapja a depressziós hangulat, mint az ősszel világra jötteket. Ám a téli babáknak is vannak előnyeik, akik ugyanis a hideg hónapokban bújtak ki édesanyjuk pocakjából, a kutatók szerint kevésbé hajlamosak az ingerlékenységre a más hónapokban születettekkel összehasonlítva.

„Szimbolikusan nézve, a tavasz és a nyár az élet kezdetét jelzi – mondja Lloyd Strayhorn, New York-i asztro-numerológus. – Ezzel szemben az ősz és a tél inkább az élet végét, aminek némiképp hatása van a személyiségünkre.”

Mit tanulhatunk mindebből?

„Minden jegy mélyebb szintű tudatosságot tükröz, születésünk hónapja kapcsolódik a hajlamainkhoz – vélekedik Suzanne Strisower, Észak-kaliforniai élettervezés szakértő, a pszichológiai tanácsadás mestere. – Fontos tudnunk, mit várhatunk magunktól és milyen megküzdési stratégiákkal éljünk, amelyek számunkra a legjobbak lehetnek.”

 Vagyis, fontos megérteni, milyen alaptulajdonságokkal ruháztak fel minket a csillagok, mert ezek segíthetnek bennünket abban, hogy kezelni tudjuk saját hangulatainkat.

Howard L. Forman hozzáteszi: az emberek jó része úgy érzi, a dolgok alakulása saját kontrollján kívül esik. Ez az életünk fatalista szemlélete, mely megfoszt attól, hogy egyengethessük saját utunkat, ellenőrzés alá vonhassuk sorsunkat és javíthassunk a helyzetünkön.

Még egy ok tehát, hogy jelentőséget tulajdonítsunk horoszkópunknak. „Olyan befolyása is lehet mindennapjainkra, mint például, hogy miként tekintünk egy-egy eseményre, hogyan reagálunk nehézségekre és kiket választunk magunk köré, kikkel leszünk közeli kapcsolatban” – tette hozzá a szakértő.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu