Általában borult, párás időre számíthatunk kettős fronthatással

Általában borult, párás időre számíthatunk, de kezdetben délkeleten átmenetileg elvékonyodhat a felhőzet. Határozott felhőzetcsökkenés estétől a Nyugat-Dunántúlon várható.

Párás, borult, néhol esős idő

Szinte országszerte ismétlődő jelleggel valószínű csapadék, de estétől a Dunántúl nyugati felén már eláll az eső. A Dunántúlon változó irányú mérsékelt légmozgás várható. A Dunától keletre azonban a keleti, délkeleti szél napközben élénk, több helyen erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 9 fok között alakul, a nyugati határvidéken ennél egy-két fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében 9, 12, az Alföldön 12, 17 fok között valószínű, délkeleten lesz a legmelegebb.

Kettős fronthatás várható. Hazánk nyugati területein inkább hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak, feszültséget, ingerlékenységet, szédülést, görcsös fájdalmakat. Erősebbek lehetnek a reumatikus, valamint az ízületi panaszok. Keleten melegfronti hatás miatt előfordulhat fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás, álmatlanság. Csökkenhet a koncentráló képesség.

esosido1

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Szombat délutánra északkeleten, keleten is csökken a felhőzet, megszűnik az eső, naposra fordul az idő. Vasárnap többórás napsütésre számíthatunk, az ország túlnyomó részén csapadék nem lesz. Hétfőtől erősen és közepesen felhős időszakok váltakoznak, és helyenként gyenge eső is kialakulhat.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 20 százalékán lehet.

A leghidegebb éjszakának a vasárnapra, legenyhébbnek a keddre virradó ígérkezik. Előbbin általában -1, +5, utóbbin 5, 11 fokig hűl le a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 11, 15 fokról 14, 21 fokig emelkedik.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. október 19. 9,5 °C +0,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 25,2 °C (1954) legalacsonyabb hőmérséklet: -2,8 °C (1926)

Forrás: met.hu