Derült időnk lesz, némi gomolyfelhővel

A napsütést elsősorban délután, északon szűrheti időnként vékony fátyolfelhőzet, egyébként derült vagy gyengén felhős lesz az ég.

Csapadék nem várható. Napközben főként északkeleten helyenként megélénkül a délnyugatira forduló szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 7 és 14 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben kissé hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között várható, délnyugaton lesz a melegebb.

Hagyományos értelemben vett fronthatás nem terheli a szervezetünket, de közvetett módon negatívan befolyásolja szervezetünk működését a kifejezetten magas indexekkel rendelkező UV-B sugárzás. Ilyenkor ugyanis rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, illetve leégés, amely a melanoma kialakulását segíti elő. Fontos odafigyelni a sugárzás elleni védekezésre lehetőleg világos, természetes anyagú ruházat, széles karimájú kalap, napszemüveg viselésével, de a megfelelő faktorszámú naptej használata is szükséges lehet.

Pollenjelentés
A hétvégén átvonuló hidegfront, illetve az azt kísérő csapadékos idő hatására átmenetileg mérséklődött a pollenterhelés, a hét első felében azonban várhatóan fokozatosan ismét erősödni fog. A parlagfű pollenkoncentrációja az Alföldön, illetve a Dunántúlon is egyre nagyobb területen érheti el újra a nagyon magas szintet, szerdától pedig várhatóan már országszerte jellemzően a nagyon magas tartományban alakul. A csalánfélék és a kenderfélék pollenje általában közepes mennyiségben van jelen. Az üröm és a libatopfélék pollenkoncentrációja jellemzően az alacsony-közepes, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony tartományban alakul. Előfordulhat még egy-egy szem a lórom, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporából is. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet.

Forrás: met.hu