Madeira

Lisszabontól egy órányi repülőút csupán a paradicsomi sziget, Madeira. Kihunyt vulkánok kúpjai, magas hegyek között húzódó völgyek, fennsíkok, teraszosan művelt földek, keskeny homokos partok és különleges virágok jellemzik az örök tavasz szigetét.

Madeira majdnem trópusi sziget európai civilizációval, talán ez népszerűségének titka. Éghajlata ideális, mérsékelten meleg, nagy hőingadozások, száraz vagy esős évszakok nélkül.

Funchal, a sziget fővárosa leginkább egy hangulatos portugál kisvárosra hasonlít, utcaköveivel, buja parkokkal, zöldellő pálmákkal, a szinte minden részéről jól látszó végtelen Atlanti-óceánnal. Főbb nevezetességei: egy hatalmas és gazdag botanikus kert, a zöldség- és gyümölcspiacok forgataga, a tenger gyümölcseinek széles választéka. De hozzátehetjük a turisták közt szintén népszerű kabinos felvonót vagy a hívogató borospincéket is.6964A fővároson kívül a sziget látnivalóit autóval, kerékpárral is megközelíthetjük, de akár a sajátos szigettúra gyalogos változatát, a ?levada-túrákat? is választhatjuk. Utóbbiak a helyi öntözőrendszer nyomvonalát követő ösvényeket jelentik, amelyek az erdők hűs lombja között vadregényes tisztásokhoz, lélegzetelállító vízesésekhez vezetnek.

Akár négy-, akár kétkeréken vagy éppen gyalogosan, kihagyhatatlan nevezettségek: Pico do Airero, a sziget legmagasabb pontja, a Ribeiro Frio Nemzeti Park, Santana zsúpfedeles házai, a Paul da Serra fennsík, Porto Moniz, a sziget legnyugatibb csücske és Encumeada, ahonnan a sziget déli és északi partja egyszerre megcsodálható. És végül, egy a magyarok számára érdekes hely, a Monte-i templom, IV. Károly király sírjával.6965Ha megéhezünk, válasszuk a sziget kedvenc halételét az Espada-t, vagy a hasonló nevű Espedatát, nyárson sült marhaszeleteket. Piacokon bóklászva, bátran vállalkozhatunk az ízes sültcsirkés szendvicsre és a hozzá ajánlott levesre.

A sziget nyugodtsága, kiegyensúlyozottsága gyorsan átragad a látogatóra, aki igazán ?vendégnek? érezheti magát, hiszen sokkal kevesebb a turista, mint más közeli szigeteken. Ráadásul Madeirán szinte ismeretlen fogalom a bűnözés, tolvajlás, ezért a világ egyik legbiztonságosabb nyaralóhelye is egyben.

Chemol Travel tipp: Madeira

A Chemol Travel kínálata évek óta tartalmazza a különleges szigetet. Minden érdeklődő választhat a Portugáliát Madeirával együtt bejáró tartalmas körutazás, a madeirai egyéni nyaralás, a golf-utak vagy különböző fly-and-drive programok közül.

 

Forrás: