Vetélés – A hiánybetegségek is felelősek lehetnek érte

Hazánkban a vetélések száma igen magas, sajnos gyakorlatilag minden negyedik terhesség végződik így. Ehhez az adathoz erősen hozzájárulnak a betegségek, melyek a nem megfelelő életmód, és táplálkozás következtében alakulnak ki.

Betegségek, vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok

A spontán vetélés nem csak azért szörnyű, mert valamilyen gondot jelez az anya szervezetében. A lelki megrázkódtatás sokszor olyan erős lehet, hogy a nők nem is igazán mernek újra próbálkozni. Ha pedig sorozatosan következik be, akkor a várandósság első néhány hete, mely egyébként is a legkritikusabb időszak, olyan mértékű stresszben telik, hogy a magzat kihordására nagyon kicsi az esély.

A hazai magas vetélési arány erősen elgondolkoztató, és minden kismama számára intő jel kell, hogy legyen. Minden esetben, amikor kiderül a várandósság, de már akkor is, amikor a babát tervezi a pár, a szervezetet támogatni kell, hogy az megfelelően felkészülhessen egy másik élet kihordására. Hiszen ez az anya szervezetének elképesztő kihívás, amire csak akkor képes, ha az egészségi állapota jó, és a tápanyagellátottságával sincsen gond.

A tápanyagellátottság kielégítő szintjéről csak igen kevés szó esik. Pedig a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek megfelelő mennyisége a szervezet működésének, illetve az egészség megőrzésének alapfeltétele. A nem kielégítő táplálkozás, és a mozgáshiány pedig sajnos olyan betegségek kialakulásához vezet, melyek a vetélés kockázatát erősen megnövelik. Sőt, a tápanyagok egyes elemei is komoly hatással lehetnek a várandósságra, hiszen például ha kevés a szervezetben a magnézium, az méhösszehúzódásokhoz vezethet, mely a magzat kilökődésével járhat. De említhető a D-vitamin hiánya is, mely a fejlődést több ponton is erősen hátráltatja, vagy éppen a jód nem megfelelő aránya, mely szintén okozhatja a spontán vetélés bekövetkeztét.

egeszseges etel, majtisztistas

Étkezések, lehetőségek

Kielégítően étkezni nem is olyan egyszerű, hiszen a nagyüzemi élelmiszertermelés csökkenti a gyümölcsök, zöldségek vitamin és ásványi anyag tartalmát, míg a készételek adalék anyagai hatást gyakorolnak az egészségre. A mindennapok kihívásait még jól lehet venni a kiegyensúlyozott táplálkozással, de egy betegség esetében már a szervezet plusz kihívással néz szembe, amire a reakció rendszerint a vitaminkészítmények szedése.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu – nak kifejtette, hogy a várandósság alatt a fehérjeigény erősen megnő, így a túró és a húsételek is előtérbe kerülnek. Ilyenkor sokan kerülik a máj fogyasztását, pedig az a lehető legjobb vasforrás, hiszen bár a növényekben (például a spenótban) magasabb koncentrációban van jelen, a húsokból jobban hasznosul. Ez pedig elvisz minket egy következő lépéshez, vagyis ahhoz, hogy kevés az, hogy megemelt mennyiségben visszük be az anyagokat, azok hasznosulására is figyelni kell. Az élelmiszerekből az anyagok könnyebben hasznosulnak, mint a vitaminkészítményekből, aminek oka, hogy olyan segédanyagokkal együtt visszük be őket, melyek hozzájárulnak a felszívódásukhoz, valamint biológiailag aktív formában, szerves kötésekben találkozhatunk a vitaminokkal, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal.

A támogatás fontos

A várandósság kihordásának tehát nagy lökést jelent, ha kivizsgáltatjuk magunkat, hiszen így a szakamberek lehetősége nyílik a problémák kezelésére. Ilyenkor mindenképpen érdemes a nőgyógyásszal konzultálni, de az endokrinológus szakember is fontos szerepet tölthet be. Természetesen az esetlegesen megállapított gondok egyéb szakemberi segítséget is igényelhetnek.

A kismama a legtöbbet a kiegyensúlyozott étkezéssel, a mozgással és a nyugodt életvitellel tehet a baba egészségéért. Ezen felül a legtöbb szakember egyetért abban is, hogy a terhességet érdemes várandós vitaminnal is támogatni, melynél szem előtt kell tartani, hogy a benne lévő anyagok szerves kötéssel szerepeljenek a jobb hasznosulás érdekében, valamint hogy megfelelő tagolásban biztosítsák a szükséges tápanyagok mennyiségét.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.