Trombózis után terhesség – Lehetséges? Mire kell figyelni?

Trombózis után minden lábfájás, kisebb elszíneződés, ödéma is félelmet okoz, hiszen ezek mélyvénás trombózisra utalhatnak. Különösen nagy az aggodalom akkor, ha trombózis után felmerül a családalapítás gondolata, hiszen a terhesség fokozott kockázatot jelent.

Véralvadásgátló használata

Amennyiben valaki trombózison esett át, utána egy bizonyos ideig véralvadásgátló gyógyszert szükséges szednie, hogy el lehessen kerülni a probléma megismétlődését, valamint az olyan szövődmények kialakulását, mint a PTS (poszttrombotikus szindróma). Ez a legtöbb esetben egy idő után elhagyható, ám lehetnek olyan események, helyzetek, amikor ideiglenesen ismét antikoagulációs (véralvadásgátló) terápiára szorul a beteg. Ilyen állapot például a várandósság, hiszen ekkor eleve megnő a vérrögképződés esélye, így jobb prevenciós kezelésben részesülni. Ilyenkor LMWH injekció alkalmazása jöhet egyedül szóba, hiszen az össze orális tabletta átjut a placentán, és súlyos fejlődési rendellenességeket okozhatnak a babánál. Szülés után még egy ideig szúrnia kell magát a kismamának, ám utána újra elhagyhatja a véralvadásgátlót.

Sok-sok folyadék

A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása nem csak a trombózis ellen véd, hanem a baba fejlődésének is jót tesz. Fontos, hogy a kismama elegendő mennyiségű folyadékot (lehetőleg vizet) vigyen be, hiszen ennek hiányában a vér besűrűsödik, ami pedig elősegíti a vérrögképződést. Legalább 2 liter vizet igyon meg ilyenkor (nyáron még ennél is többet)!

edzés, mozgás, sport, nyújtás

Fotó: 123rf.com

Mozogjon

A mozgás terhesség alatt sem ellenjavallt (bár vannak olyan állapotok, mikor sajnos szükséges az ágynyugalom), így, ha teheti, sétáljon, tornázzon, kocogjon, jógázzon minél többet! A sport által felpezsdül a vérkeringés, csökken az ödéma, segít elkerülni a terhességi túlsúlyt, ráadásul nem csak a trombózis ellen véd, de a terhességi cukorbetegség és a terhességi magasvérnyomás (terhességi toxémia) ellen is, nem beszélve a hangulatra gyakorolt pozitív hatásairól!

Viselj kompressziós harisnyát

„A kompressziós harisnya bár elsőre kényelmetlennek és zavarónak tűnhet, ám sokszor felüdülést jelent a lábaknak! A kompresszió hatására a keringés a felületes vénákból a mélyen fekvők felé áramlik, ott felpezsdül. A speciális harisnyák hasznos prevenciós eszközei a trombózisnak, sőt, az ödéma, visszértágulatok ellen is védenek” – mondja dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa.

Mikor fordulj orvoshoz?

Ritkán, de sajnos előfordulhat, hogy mindezek ellenére fellép a trombózis. Éppen ezért vegye komolyan, amikor a trombózisra utaló tüneteket tapasztal (fájdalom, kékes-lilás elszíneződés, duzzanat) és forduljon orvoshoz! Időben történő segítségnyújtás esetén a probléma súlyosbodása megállítható, a terhesség tovább viselhető.

Olvasd el ezt is!

Terhesség trombózishajlammal

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.