Terhességi cukorbetegség – Ezeket a kérdéseket tisztázni kell!

A terhességi cukorbetegség egyre több nőt érint, így sokakat foglalkoztat. Most megválaszoljuk a leggyakoribb kérdéseket.

Ha nem volt a családban cukorbeteg, akkor is kialakulhat nálam?

Való igaz, ha a családban előfordult már cukorbetegség, akkor nagyobb az esély, hogy Önnél is kialakul (főleg akkor, ha közeli rokonnál mutatták ki a diabetes-t). Viszont ez nem jelenti azt, hogy nincs esély arra, hogy Önnél is fellép, hiszen más kockázati tényezők is vannak: ha pl. elhízott, keveset mozog, PCOS-sel küzd, egészségtelenül táplálkozik, akkor bizony személyes/családi kórtörténet nélkül is kialakulhat a terhességi cukorbetegség.

Inzulinrezisztens vagyok- biztos, hogy cukorbeteg leszek terhesség alatt?

“Az inzulinrezisztencia és egyéb prediabetes-es állapotok jelentősen megnövelik a terhességi cukorbetegség esélyét, hiszen a várandósság során eleve inzulinrezisztens állapotba kerül a kismama. Viszont, ha odafigyel az életmódjára, betartja az előírt diétát és rendszeresen mozog (akár kismama tornát végez), akkor elkerülheti, hogy terhességi cukorbetegség alakuljon ki” – mondja Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Inzulinra van ekkor szükségem?

Az attól függ, milyenek az értékei, milyen panaszai vannak- a terápia ezeket együttesen nézve kerül összeállításra. Enyhébb esetben elegendő az életmódterápia (diéta, mozgás), ám ha indokolt, akkor inzulin injekcióra van szükség.

Milyen hatással van a babámra a terhességi cukorbetegség?

A terhesség során a magas vércukorszint komoly problémákat tud okozni, mind a magzati létben, mind később. Amennyiben nem kezelik, úgy fokozott a rizikó a placenta problémákra, a baba nagyobb születési súllyal jöhet a világra, ami komplikációkhoz vezethet a szülés során. Ezen kívül megnő a koraszülés esélye is. Születés után hipoglikémiás állapot jöhet létre a babánál, ráadásul a későbbiekben megnő az elhízás, cukorbetegség és a szív-és érrendszeri problémák kockázata is.

terhesség

Fotó: 123rf.com

Milyen hatással van rám a terhességi diabetes?

Ha a kismamánál a terhességi cukorbetegség nincs kezelve, akkor az megnöveli különböző veszélyes állapotok fellépésének esélyét: pl. nagyobb eséllyel alakul ki preeclampsia, valamint különböző fertőzések is könnyebben lépnek fel- amennyiben ez intim fertőzés, akkor a felszálló fertőzés a magzatot is veszélyeztetheti, és a méhszáj nyílását is okozhatja.

Mikor menjek szűrésre?

“Ha nincs fokozott rizikója akkor elég egyszer a 24. terhességi hét körül mennie szűrésre. Magas kockázat esetén a 12-16. hétben is indokolt az OGTT vizsgálat. Természetesen, ha tüneteket tapasztal, melyeket akár magas vércukorszint is okozhat (fáradtság, fokozott szomjúság, gyakori fertőzések), esetleg, ha keton van a vizeletében, minél előbb kérjen vizsgálatot” – mondja Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Elmúlik szülés után?

Legtöbbször igen (ha nem, annak legtöbbször az az oka, hogy már a terhesség előtt is cukorbeteg volt, csak nem tudott róla), ám fontos tudni, hogy a későbbiekben nagyobb lesz az esély arra, hogy 2-es típusú cukorbeteggé váljon, így rendszeres szűrés javasolt szülés után is! Először a szülés után 6 héttel, majd lehetőleg évente vegyen részt OGTT (terheléses vércukormérés) vizsgálaton, hogy ha kialakul magas vércukorszint, azt minél hamarabb kezelni lehessen, még a szövődmények megjelenése előtt!

Olvasd el ezt is!

Mit jelent az idült és a gesztációs hipertónia, miért veszélyes az eklampszia?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.