Mi okozhatja a férfi meddőséget?

A herében lévő visszerek gátolják a tesztoszteron termelődését, ami a feltételezések szerint a férfi meddőséggel is összefüggésben van. A férfiak közel 15 százalékában kialakul varicocele, vagyis a herében lévő visszerek tágulata.

A férfi meddőséggel már régóta összefüggésbe hozott here-visszértágulat gátolja a tesztoszteron, a férfiegészség megőrzésében létfontosságú hormon termelődését. A BJU International folyóiratban megjelent tanulmányban a NewYork-Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medical Center kutatói azt is hozzáteszik, a jó hír az, hogy a mikrosebészet növelheti a tesztoszteronszintet ezekben a férfiakban.

„A varicocele sokkal súlyosabb probléma, mint korábban gondoltuk. Az alacsony tesztoszteronszint jelentős egészségügyi panaszokat okoz a férfiakban. Azon kívül, hogy alacsony energiaszintet, csökkent izomerőt és nemi zavarokat okoz, jelentős kockázati tényező lehet az oszteopénia/oszteoporózis szempontjából, és változásokat okozhat a kognitív és pszichológiai működésben, különösen a depresszió tekintetében” – számolt be Dr. Marc Goldstein, a kutatás vezetője.

férfi probléma

A szakértő elmondta, hogy here-visszértágulat először általában a pubertás alatt vagy nem sokkal utána jelentkezik. Az általános vélekedés az, hogy békén kell hagyni, amíg nem okoz fájdalmat vagy meddőséget.

A kutatás eredményei alapján azonban Dr. Goldstein azt javasolja a súlyos here-visszértágulatban szenvedő kamaszoknak és felnőtt férfiaknak, hogy kérjenek vizsgálatot olyan urológus szakorvostól, aki jártas a mikrosebészeti módszerrel végzett varicocelectomiában. Így sokkal könnyebb megelőzni a jövőbeni termékenységi rendellenességeket és az alacsony tesztoszteronszintet, mint ha addig várnak, amíg a károsodás már bekövetkezik.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.