Így okozhat meddőséget a jódhiány

A jód szerepe az egészségben kiemelt, hiszen az immunrendszer megfelelő működésének is alappillére. Igaz, a legtöbben a jódot a pajzsmirigy anyagaként azonosítják, ami igaz is, de ennél szélesebb hatásai is vannak, sokszor közvetve a pajzsmirigyen keresztül. Ilyen az alulműködés hatására kialakuló meddőség is, melyen azonban lehet javítani/segíteni!

Hormonális hatások

A pajzsmirigy egyike azoknak a mirigyeknek, melyek hormonokat termelnek. Igaz, hogy a pajzsmirigy hormonjai nem nemi hormonok, és közvetlenül nincsen közük a megtermékenyítéshez sem, de az endokrin rendszer bonyolult működési mechanizmusai miatt igenis komoly befolyással vannak a termékenységre a hölgyek esetében is.

Fotó: 123rf.com

A pajzsmirigy alulműködése esetén a hipotalamusz nagyobb mennyiségben választ ki TRH hormont, mely az agyalapi mirigyben serkenti a TSH elválasztását, mely fokozza a pajzsmirigy hormonok termelését, hogy a szervezet ellensúlyozza az alulműködést. Ezzel azonban az a gond, hogy a TRH a prolaktin termelését is fokozza. A tejelválasztást segítő hormon pedig gátolja az LH és FSH hormonok termelését (FSH – a peteérést támogató hormon; LH- a tüszőrepedésben játszik kulcsszerepet), hiszen azokra a szoptatás alatt már nincs szükség. Csakhogy itt egy eltolódás okozza a bajt, és emiatt sérül a termékenység, sokszor meddőség is kialakul.

Progeszteron és ösztrogén

A pajzsmirigy alulműködése nem csak a fent említett módon szól bele a termékenységbe. A zavar ugyanis fokozza az SHGB (nemihormon-kötő globulin) termelését, mely gátolja az ösztrogén lebomlását, így pedig ösztrogén dominanciához vezet, mely szintén a meddőség egyik melegágya.

“A mirigy alulműködése alacsony progeszteronszintet is eredményez. Aminek hatására rövidül a ciklus második szakasza. Ez azt jelenti, hogy ha a petesejtnek sikerül is megtermékenyülnie, egyszerűen nem lesz elég ideje a beágyazódásra. Ráadásul a fent említett esetek csak a megtermékenyülésre gyakorolt hatást mutatják meg, azt nem, mi történhet a magzattal az alulműködés következtében” – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője.

Fotó: 123rf.com

Pótolni kell

A jód egy igen ritka elem a Földön, ráadásul minél messzebb kerülünk a tengerektől, annál ritkább. A növényzet jódtartalma is erősen függ ettől a távolságtól, az állatállomány, vagyis a tenyészett hús jódtartalma pedig a takarmány jódozásától függ. Ezekből jól látszik, hogy nem véletlen, hogy hazánk jódhiányos terület, és sajnos minden igyekezetünk ellenére sem tudunk megfelelő mennyiségben hozzájutni ehhez az anyaghoz pusztán étkezéssel. Igaz ugyan, hogy a körte vagy éppen a dió remek jódforrás, de csak akkor, ha viszonylag közel nő a tengerekhez, hogy az onnan származó jódot felszívhassa és továbbadhassa. És ha csak nem fogyasztunk rendszeresen, technikailag naponta friss tengeri herkentyűket és tengeri algát nagyobb mennyiségben, akkor a jódpótlás elkerülhetetlen.

A termékenység szempontjából is kiemelten fontos a jód, de az immunrendszer megfelelő működéséhez és a magzat fejlődéséhez is elengedhetetlen. Hasznosulásának fokozásához azonban C-vitaminra és más antioxidánsokra is szükség van, vagyis a pótlás jó esetben komplex készítmény formájában történik! A bevitt anyagok hasznosulásának szempontjából pedig a legszerencsésebb, ha szerves kötésű, praktikusan -citrát és -glükonát kötésekkel rendelkező anyagokat tartalmazó készítményt keresünk, hiszen így a hasznosulás akár 80%-kal is javulhat! Ha pedig a termékenység fokozása, illetve a várandósság támogatása is cél, akkor a legjobb egy olyan várandósvitamin, mely a fent említett feltételeknek megfelel, és figyelembe veszi az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigényét is!

Vashiány, A-vitamin hiány, jódhiány

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Hajnalka

    Katasztrófa ez a cikk, és elkeserítő, hogy egy orvos által íródott. Nagyon komoly szerepe van a jódnak az emberi szervezet egészséges működéséhez, és pontosan az ásványianyag, nyomelmek és vitaminok hiánya miatt alakul ki megbetegedés. Ijesztő hogy egy orvos ilyen dilettáns módon ír le egy letfontosságú anyagot. És sajnos 10 emberből 8 erre fog alapozni.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.