Fontos a spermiumok minősége mesterséges megtermékenyítéskor

Sajnos a világon egyre több nő és férfi kénytelen azzal a problémával szembesülni, hogy segítség nélkül nem képesek családot alapítani. Persze a fejlett orvostudomány ma már kínál megoldást erre is – legalábbis a legtöbb esetben -, de azzal a kérdéssel nemigen tud mit kezdeni, amit a spermiumok minősége vet fel.

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

Lombik és a férfi

A lombikprogram egy óriási segítség azoknak a pároknak, akiknek természetes úton nem lehet gyermekük. Persze azzal is tisztában kell lenni, hogy a nő számára maga a lombik folyamata erősen megterhelő, hiszen hormonkúrának vetik alá. Ez az oka, hogy a lehetőségekhez mérten minden más esélyt érdemes kimeríteni, mielőtt a lombik mellett döntenénk.

De mi a helyzet a férfiakkal? Az ő szerepük a lombik programban elhanyagolható? Nos, tulajdonképpen igen, mármint abból a szempontból, amiben tevékenyen részt vesznek. Ez ugyanis kimerül egy mintaadásban, vagyis az arra fordított pár percben. A spermaminta azután a szakemberekhez kerül, akik vizsgálják a mennyiséget, mozgékonyságok, morphológiát, hogy a megtermékenyítést minél nagyobb hatékonysággal elvégezhessék.

Fotó: 123rf.com

Minőség?

A spermiumok két legfontosabb tulajdonsága a mennyiségük az ejakulátumban, és a minőségük. Előbbi nemigen szorul magyarázatra, utóbbi azonban annál jobban. A spermatogenezis, vagyis a spermiumok képzése során a test elképesztő mennyiségben állítja elő ezt a sejttípust. Ehhez azonban nagyon sok tápanyagra, energiára van szüksége, ami, ha nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségben, akkor a folyamat sérül. Egyrészt csökken a mennyiség, de ami a nagyobb baj, csökken a minőség is.

A mennyiségi eltérések a fogantatást teszik nehezebbé, mely a lombiknál alkalmazott in vitro fertilizáció esetében nem lényeges kérdés (ha van olyan spermium, mely életképes). A minőség szűrése azonban messze nem ilyen egyszerű feladat, hiszen ebben az esetben a DNS esetleges hibáit kellene feltérképezni, mely bonyolult, hosszú időt vesz igénybe, és ami talán a legfontosabb: nagyon drága.

Miért baj, ha rossz?

“Ha a spermiumok közt sok a hibás DNS-sel rendelkező, az bizony gond. Mivel a megtermékenyítésre a hibás spermiumok is képesek, így sajnos, ha ez történik, akkor jelentősen megnő a genetikai betegségek kockázata, valamint a vetélés és a koraszülés esélye” – mondja Ratkó Tünde.

A minőségi eltéréseket tehát a szakember nagyon nehezen szúrhatja csak ki, de az emberiség életmódját tekintve nagyon sok esetben van jelen. Lehet tenni ellene, de ehhez több dolog is kell.

Fotó: 123rf.com

A lombik esetében a pár már egy éve próbálkozik a gyerekvállalással. Ez azt jelenti, tervezik a kicsit, és ez azzal is jár, hogy felkészülnek a családdá várásra egészségi szempontból is. A férfiaknál és a nőknél is ez azt jelenti, hogy egészségesen étkeznek, figyelnek a rendszer mozgás meglétére, és támogatják a szervezetüket. A hölgyek esetében ez utóbbi a megfelelően tagolt, komplex várandósvitamint jelenti, az uraknál pedig a hasonlóan komplex, szerves kötésekkel rendelkező férfivitamint. Ebben az esetben a komplexitás és a benne szereplő anyagok kémiai kötései is a felszívódást hivatottak elősegíteni. Előbbi úgy, hogy egyes anyagok más anyagok jelenlétében jobban hasznosulnak, utóbbi pedig úgy, hogy a szerves kötésekkel (-citrát, -glükonát) a hasznosulás akár 80%-kal is jobb lehet.

A megfelelő vitamin, nyomelem és ásványi anyag pótlás a spermatogenezishez is elegendő tápanyagot biztosít, vagyis a spermiumok minősége is jelentősen javulhat, ahogyan a mennyiségi mutatók is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.