Ez gondolod tévesen a férfi termékenységről

A férfiak fejében a termékenységgel kapcsolatosan sokszor fogalmazódnak meg olyan kérdések, esetleg olyan tévhitek, melyekre nem találnak megfelelő választ, vagy amiket nem cáfolnak kellően az olvasott anyagok.

Most 4 ilyen tényt és tévhitet veszük górcső alá Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő segítségével, hogy tiszta vizet önthessünk a pohárba a termékenység kérdéskörében.

Sok szex – kevés szex

Mennyi az elég szex? Még egy kicsi! Persze, ha a termékenység is szóba kerül, akkor a szex mennyisége is más lapra tartozik. A családalapításhoz a rendszeres szexuális élet elengedhetetlen, de a rendszeres elég megfoghatatlan mennyiség. Főleg úgy, hogy nagyon sok helyről lehet hallani, hogy 4-5 napos önmegtartóztatás az ideális- ez azonban nem így van! 

Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségben álljanak rendelkezésre spermiumok nem csak a tápanyagok pótlásáról és a rendszeres mozgásról kell gondoskodni, hanem némi időről is. Ez azonban nem 5 nap, még csak nem is 3, inkább csak 2. Ennél tovább “tartogatva” a spermiumok minősége kezd romlani, ám mennyiségileg már nem növekszik annyira az állomány, hogy megérje a várakozás. De a napi, vagy akár napi többszöri együttlét is gond termékenységi szempontból, mert ilyenkor nem áll rendelkezésre olyan mennyiségben spermium, mint kellene – vagyis az esélyek jelentősen csökkennek.

Potencia és termékenység

“Ha van potencia, akkor termékenyek is vagyunk? Sajnos nem. A kettő ilyen formában nem függ össze, hiszen az egyik a megfelelő vérellátástól függ, a másik pedig a normál spermatogenezistől. Éppen ezért felesleges potencianövelőkhöz nyúlni, ha nem jön a baba, ezzel ugyanis nincsen hatásunk a spermiumok termelésére” – mondja Ratkó Tünde

Ahhoz tápanyagok kellenek, melyeket napjainkban sajnos szinte lehetetlen kizárólag étkezéssel pótolni – főleg, ha kiürült tápanyagraktáraink is vannak, amire minden esély megvan. A megoldás lehet egy jó férfivitamin, mely nem csak komplex, hanem a benne lévő anyagok is szerves kötéssel vannak jelen (citrát és glükonát kötési formák). Így ugyanis a felszívódás is lényegesen jobb lesz, akár 80%-kal is javul, ami gyorsabb és jobb eredményeket produkálhat. Persze azt tudni kell, hogy a nem megfelelő spermiumtermelés mögött állhatnak betegségek vagy genetikai rendellenesség is – bár többnyire valóban egyszerű tápanyaghiányról van szó.

Fotó: 123rf.com

Mennyiség és minőség = ejakulátum?

Itt egy újabb félreértés. A spermiumok és az ejakulátum nem egyeznek meg. Előbbiek az örökítőanyagot hordozó sejtek, illetve azok tömege, utóbbi pedig a magömlés során távozó nedv neve. Ebben pedig a spermiumokon kívül még több mirigy váladéka is jelen van, melyek vitaminokkal és más tápanyagokkal segítik a spermiumok célba érését. Hogy mennyire nem azonos a spermiumok tömege és az ejakulátum, azt jól mutatja, hogy előbbi csupán 2%-át adja az utóbbinak!

Női gondok

A termékenységi gondok világszerte egyre gyakoribbak, sajnos mára minden negyedik – ötödik párt érintik. Mégis, a férfiak makacsul kiállnak amellett, hogy ez a nők betegsége, a gond csak velük lehet.

Nos, a környezeti ártalmak, a helytelen táplálkozás, a stressz és az ezek nyomán kialakuló tápanyaghiányos állapotok mára odáig fajultak, hogy az esetek több, mint felénél a férfi oldalán jelentkezik a hiba, vagyis nem a nő, hanem a férfi terméketlen. Pánikba esni azonban nem kell, ez ugyanis semmit nem vesz el a férfiasságból, és szerencsére az esetek többségében elég könnyen orvosolható is. Ehhez pusztán két dolog kell: elfogadás és tápanyagpótlás. Azonban a fenti adatok ismeretében a meddőségi vizsgálatokat érdemes a férfiakkal kezdeni, egyrészt sokkal gyorsabban jutunk eredményhez, másrészt a vizsgálat teljesen fájdalommentes – ez a hölgyek esetében sokszor nincsen így.

Ételek a férfi termékenység fokozásáért

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.