Mi az ideális kor arra, hogy egy férfi apává váljon?

A nők és az anyaság ideális időpontjáról sok szó esik, de a férfiaknál is éppúgy fontos: hány évesen alapítanak családot. Vajon hány éves korig lehet egy férfiból édesapa?

Öreg apukák

Nem is egyszer olvashattunk olyan híreket, hogy 50-60, sőt 80 éves korukban váltak sokadszor is apukává egyes férfiak. Hogy ez lehetséges-e? Igen, bár azért nem jellemző. Ahogyan a nők esetében, a férfiaknál is létezik egy termékenység szempontjából kiemelkedő időszak, és ez messze nem az 50-es éveikre tehető.

A leginkább termékeny egy férfi a 20-as – 30-as éveiben. 30 éves kor felett a spermiumok minősége már jelentősen romlik a környezeti hatásoknak köszönhetően, de természetesen a megtermékenyítés képessége ekkor is megvan. Azzal azonban számolni kell, hogy ha romlik a spermium minősége, akkor az bizony a babára is hatással lehet. Az idősebb édesapák körében sajnos gyakoribb, hogy a magzat genetikai károsodással fogan, illetve a koraszülés és a vetélés kockázata is megnő, hiszen ezek mind összefüggenek a spermiumok minőségével is.

Fotó: 123rf.com

Több fronton jönnek a gondok

Az idősebb férfiak esetében is meg lehet tartani a termékenységet, méghozzá jó szinten, de ez is kevés lehet. Azok a bizonyos környezeti hatások ugyanis sok dologba beleszólnak. Ilyen például a szív és érrendszeri problémák sora, melyek a merevedéssel kapcsolatos zavarok döntő többségéért is felelősek, valamint a hormonális változások, melyek sajnos a libidót tiporják meg erősen.

Komoly gond, hogy 30 éves kor felett – de sajnos sokszor már az alatt is – a szervezet igénybevétele olyan nagy, hogy nem képes minden funkciót a megfelelő formában és hatékonysággal működtetni. Ez az igénybevétel nem egyéni életviteltől függ, sajnos gyakorlatilag minden negyedik embert érint a bolygón, nemtől függetlenül. A férfiak esetében ez a csökkenő spermiumszámban mutatkozik meg a leginkább. A bevitt tápanyagok mennyisége és minősége is egyre csak csökken, dacára annak, hogy esetleg még többet is eszünk. A lényege ugyanis a tápanyagtartalom, amiben egyre romló tendenciát mutatnak az élelmiszerek világszerte.

Termékenység, hosszútávon

Mivel sok esetben az édesapa kora meghaladja a termékenység szempontjából legaktívabb éveket, tenni kell azért, hogy a termékenység megfelelő szinten maradjon. A jó hír, hogy ezzel javíthatóak az esetlegesen kialakuló betegségek is, mint az érproblémákból eredő merevedési zavarok, vagy éppen a hormonális eltolódások.

Természetesen a megfelelő tápanyagellátottság a kulcs, amit mára szinte csak akkor vagyunk képesek elérni, ha a megfelelő vitaminkészítménnyel támogatjuk a szervezetet. Ez a férfiak esetében azonban nem ugyan az, mint a nőknél

Fotó: 123rf.com

A jó férfivitamin ugyanis eltérő mennyiségekkel dolgozik a női vitaminokhoz képest a tápanyagok mennyiségének tekintetében, éppen ezért kell figyelni arra, hogy férfiaknak szánt készítményt válasszunk. Van azonban több olyan dolog is, amiben pontosan megegyezik bármelyik női, vagy éppen várandósvitaminnal.

Kivétel nélkül minden vitaminkészítmény esetében – így a férfivitaminoknál is – fontos, hogy a benne található anyagok szerves, biológiailag aktív kötéssel legyenek jelen. Ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent, és a felszívódási arányokat befolyásolja jelentősen. A szerves kötésű anyagokat a szervezet 80%-kal is jobban képes hasznosítani! Szintén fontos a komplexitás, aminek sokan nem szentelnek figyelmet, hanem külön készítményekben keresik az egyes anyagokat. Pedig a természetben nagyon ritka, hogy egy tápanyag önmagában legyen jelen, így a hasznosulásában is hatalmas segítséget jelentenek más anyagok. A vas esetében a C-vitamin kiemelkedően fontos, ahogyan a cink esetében a réz, vagy éppen a D-vitamin esetében a magnézium és a kalcium. Az egyes anyagok jelentősen képesek javítani mások hasznosulását, így a komplexitás mindenképpen elvárt egy jó vitaminkészítmény esetében!

Videó – Madár: az apaság nehezebb, mint a boksz

Forrás: https://napidoktor.hu/index