Miért lehet problémás a férfiak termékenysége?

A férfiak termékenysége egyre gyakoribb téma, mivel egyre többször szembesülünk azzal a ténnyel, hogy a meddő pároknál a férfi oldalán keresendő a gond.

Ezzel együtt pedig egyre erősebben jelennek meg elgondolások – sokszor tévhitek – azzal kapcsolatban, hogy mik és milyen hatást is gyakorolnak a férfiak termékenységére.

Teflon és más anyagok

Időről – időre felröppennek az elképzelések, melyekben a férfiak egyre gyakoribb meddőségi problémáiért olyan anyagokat tesznek felelőssé, mint a teflon. Bár tény, hogy nem szabad elfogyasztani, azért a serpenyőt ne vágja a kukába. A mindennapi használatra tervezett anyagok közt ugyanis nemigen találunk olyat, mely jelentős hatással lehetne a férfiak spermiumtermelésére. A teflonnak sincsen ilyen varázsereje, vagyis nyugodtan használhatjuk a serpenyőnket továbbra is.

Fotó: 123rf.com

Tesztoszteron és Viagra a terméketlenség ellen

A terméketlenség ellen sokan nyúlnak a Viagrához, ami nem jó ötlet, tekintve, hogy a hímvessző vérellátásának fokozása ennek a pirulának a célja. Érthetőbben: kemény erekciót eredményez, de a spermiumszámot – mely a termékenység egyik fő mutatója – elhanyagolható mértékben befolyásolja.

A tesztoszteron szedése logikusabb ötlet, hiszen ez androgén, vagyis férfi nemi hormon, nyilván hatással van a spermiumtermelésre is. Csakhogy a kívülről bevitt tesztoszteron hatására a szervezet visszafogja, vagy leállítja a termelést, ezzel együtt pedig a spermiumok képzését is – vagyis ezzel többet ártunk, mint használunk.

Termékenység fokozása ételekkel

“Lehet ételekkel fokozni a termékenységet a férfiak esetében? Lehet! Bár itt nem az ételeken van a hangsúly, sokkal inkább a bevitt tápanyagokon. Az olyan anyagok, mint a magnézium, a cink, a réz, a vas vagy sok egyéb mellett az antioxidánsok mind hozzájárulnak a megfelelő spermiumképzéshez. Sajnos ma a világon minden negyedik ember tápanyaghiánnyal küzd, ami bizony a termékenységi mutatókban is erősen megmutatkozik” – mondja Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember.

A kiegyensúlyozott étkezés sokszor sajnos már nem elég. Vitaminkészítménnyel lehet pótolni a hiányt, amivel remek eredményeket is el lehet érni, de ehhez kell, hogy a készítmény komplex legyen, és szerves kötésben tartalmazza az anyagokat. Mindkettő a felszívódás/hasznosulás miatt fontos. Előbbi esetében az egyes anyagok segítik mások beépülését (cink-réz, D-vitamin-kalcium, C-vitamin-vas, stb). A kötési formák esetében a szerves kötésekkel a hasznosulás akár 80%-kal is javul (ez jellemzően -ctrát és glükonát kötési formákat jelent)!

Fotó: 123rf.com

A bicikli tabu

Szegény bicikli állandóan a tiltólistán vesztegel, pedig nem kellene. Pár tíz évvel ezelőtt még talán volt is valóságalapja annak, hogy a biciklinyereg a herékre és a herecsatornákra nyomást gyakorolva gondokat okozhat a termékenységben, de a mai, modern nyergeknek köszönhetően ez már biztosan nincsen így. Sőt, olyan nyeregbe is pattanhatunk, melyet kifejezetten férfiaknak készítettek, vagyis a herék és minden, ami a “koronaékszerekhez” tartozik teljes biztonságban van. Emellett pedig a biciklizés jó sport és a mozgás jelentősen hozzájárul a spermiumképzés megfelelő voltához is!

Több szex – jobb spermium?

Van egy jó hírünk: ez a tétel igaz! A spermiumok képzése a szervezetben ciklikus, vagyis nem állandó! A spermatogenezis egy 74 napos folyamat, mely állandóan újraindul. Azonban a spermiumok az “állástól” veszítenek fittségükből, és valószínűbb lesz az örökítőanyagban jelentkező hiba is. A rendszeres “ürítés” nyomán az állomány frissül, vagyis egészségesebb spermiumokkal “dolgozhatunk” – persze csak egy bizonyos pontig, hiszen a túlzásba vitt együttlét már a spermiumszám csökkenésével jár.

A terméketlenség a nők “baja”

Ez a tétel makacsul tartja magát évtizedek óta, holott alapvetően hibás. Egyrészt nem szabad elfelejteni, hogy egy új élet létrehozásához két emberre van szükség. És ahogyan a nők esetében meddőséget okozhat az IR a magasvérnyomás, vagy éppen a helytelen életmód, ez bizony a férfiak esetében is igaz!

Sőt, elkeserítő tény: ma, a meddő pároknál az esetek több, mint a felében a férfi oldalán jelentkezik a meddőségi probléma. Szerencsére azonban az erősebbik nem gondja rendszerint átmeneti, és viszonylag gyorsan orvosolható életmódváltással, tápanyagpótlással és rendszeres mozgással.

Ez rontja a férfiak termékenységét

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.