Ételek a férfi termékenység fokozásáért

A világ körforgásának egyik legtermészetesebb és legszebb állomása, amikor férfi és nő szerelméből egy új élet születik. Ez a körforgás hamar egy helyben toporgássá válhat, ha nem történik meg a vágyott csoda. Még a legmacsóbb férfit is földbe döngöli a sikertelenség. Az orvosi vélemények mellett érdemes a táplálkozásra is odafigyelni, ugyanis egyes vitaminok és ásványi anyagok fokozhatják a nemzőképességet.

A legújabb statisztikák szerint a párok 15%-ának rendszeres házasélet mellett nem sikerül új életet nemzeni egy év alatt. A témában fellelhető kutatások szerint a „hiba” 40-40%-ban oszlik meg a férfiak és a nők között, 15%-ban mindkét félnél fellelhető a meddőséget okozó probléma, a fennmaradó 5%-nál pedig nem tudják megfejteni az okokat. A férfiaknál a terméketlenséget leginkább hormonális problémákkal, veleszületett rendellenességekkel és az ivarcsatorna fertőzéseivel magyarázzák. A terméketlenséget kialakíthatják, illetve fokozhatják a környezeti ártalmak, a rohanó és stresszel teli mindennapok, a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód. Azonban Ádám oldalbordája szeretettel, törődéssel és egészséges ételekkel sokat tehet a nemes ügyért. Asszonyok, húzzuk fel az edényfogó kesztyűket, kemény menet lesz a berögződött alapanyagokat kilakoltatni a hűtőből.

Alapozás

A férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út! – nincs olyan nő, akinek ezt a jól csengő tanácsot ne sütötték volna már el jó néhányszor élete során. Viszont a férfi szívrohamához is a gyomrán keresztül vezethet az út, ha egyes ételek fogyasztását túlzásba viszi. A zsíros cupákok, a mama kedvenc glükóz-szirupos sütikéi, a haverokkal elfogyasztott meccsnézős pizzák bizonyára jól tudnak esni, azonban a szervezetet megterhelik, és a megtermékenyülés útjába is állhatnak. Itt az ideje, hogy rostban gazdag zöldségek kerüljenek a húsok mellé, lassú felszívódású szénhidrátok biztosítsák az energiát, és gyümölcsökből, valamint alacsony zsírtartalmú tejtermékekből készülő desszertek csillapítsák az édesség utáni vágyat. Ha az alapokat leraktuk, jöhet a személyre szabott, férfi termékenységet növelő étrend. Merthogy ilyen is van.

Omega-3

Ez a csodazsír, illetve zsírsav – ha már a szívet emlegettük – a szív- és érrendszer védelmezőjeként sokunk számára ismert. A legfrissebb kutatások szerint az ondósejt megfelelő felépítésében is fontos szerepet játszik, továbbá növeli a spermiumok számát és fokozza a szexuális aktivitást. A zsíros húsú tengeri halak, a rákok és az olajos magvak nagy része a legjobb omega-3-forrás.

Cink, E-vitamin és folsav

A cink nemcsak a spermiumok mozgékonyságát fokozza, de a tesztoszteronszintet is megemeli, sőt az immunrendszert is erősíti. Kiváló cinkforrások az osztriga mellett más tengeri kagylók, a garnéla és a spárga is. A spárga nem csak cinkben, hanem E-vitaminban is gazdag, ami antioxidáns hatásánál fogva a sejtek, így az ondósejtek védelmében is fontos szerepet játszik. A spárgában található folsav pedig a spermaképet javítja. A folsav egy jövendőbeli kismamának a baba egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, így egy spárgás étel könnyen közös szerelmi ebéddé nemesülhet. A spárga és a kagyló vágyfokozó hatását már csak óvatosan merjük említeni.

Forrás: Ízek és Érzések recept- és gasztro-életmód magazin, Szerző: Babiczky-Pfliegel Dóra

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.