DNS változtató kismamák

Az édesanyák terhesség alatti táplálkozása befolyásolhatja a megszületendő gyermek DNS-ét, így emelve a kövérség kockázatát.

A Diabetes című szaklapban megjelent közlemény szerint ha kevés szénhidrátot eszünt, megváltozhat a gyerekek DNS-e: igazolták, hogy ezen gyerekek kövérebbek lettek. A Brit Szív Alapítvány arra szólít fel, hogy a kismamák figyeljenek jobban oda táplálkozásukra és életmódjukra.

"Úgy gondoljuk, hogy a fejlődő magzat próbál felkészülni a környezetre, amibe meg fog születni, ehhez az információkat az édesanyától nyeri, majd beépíti saját DNS-ébe" – mondta el Keith Godfrey, a Southamptoni Egyetem professzora. „Ez azért olyan meglepő, mert magyarázza a gyerekek kövérsége közötti különbség 25 százalékát.”

terhesseg211

Állatkísérletek szerint a táplálkozás befolyásolja a gének működését, úgynevezett epigenetikus változásokat idéz elő. Egyre több kutatás vizsgálja, hogy a környezeti tényezők miként befolysolják a gének működését. Jelen kísérlet során a kutatók köldökzsinórból nyertek mintát, abban vizsgálták az epigének mintázatát.

Azokban a gyerekekben, akiknek édesanyja terhessége elején kevés szénhidrátot (cukrot és keményítőt) fogyasztott, három génmintázat fordult elő gyakran. Ezt követően a gyerekek hat- és kilencéves korában kapcsolatot igazoltak a kövérség és bizonyos génmarkerek gyakori előfordulása között.

„Meglepő módon magyarázatot találtunk a kövérség 6-9 évvel későbbi kialakulásának egy részére” – magyarázta Godfrey.. "Ez a hatás jelentősebb, mint a születéskori testsúly, és nem függ attól, hogy mennyire vékony vagy kövér az édesanya."

baba414

Az elváltozások az RXRA génekben figyelhetők meg. Ez az A-vitamin egyik receptora, ez befolyásolja azt, hogyan dolgozzák fel a sejtek a zsírt. Godfrey professzor szerint ez egy lenyűgöző és nagy lehetőségeket rejtő felfedezés.

„Minden kismama kap táplákozási tanácsokat, de az egészségügyiek felkészültsége ebben nem mindig elég naprakész” – véli Godfrey professzor. Úgy tűnik, ha megfogadjuk a tanácsokat, annak életeszóló következméyei lehetnek.

Mark Hanson professzor szerint az epigének megváltoznak, ami magyarázza a korai időszak és a későbbi megbetegedések közötti kapcsolatot. Kiemeli a fontosságát annak, hogy a fogamzóképes nők tájékozottabbak legyenek táplálkozási, és életmódbeli kérdésekben. "Ha a következő generáció egészségesebb, csökkenhet a kövérség következtében kialakuló cukorbetegség és a szívbetegség gyakorisága.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.