Ásványi anyagok és nyomelemek a terhesség alatt

A gyermektervezés és a babavárás legkegyetlenebb, váratlan lezárása a vetélés, ami sajnos messze nem olyan ritka, mint azt először gondolnánk.

Hazánkban sajnos minden negyedik terhesség végződik a magzat elvesztésével. Ennek okai nagyon sokrétűek lehetnek, a szervi rendellenességektől egészen a genetikai elváltozásokig. Ugyanakkor az ásványi anyagok hiánya – és a vitaminhiány- is sokszor vezet fertőzéshez, betegségekhez, ami a vetélések egy jelentős részéért felelős, és amit egy kis odafigyeléssel bizony ki lehetne védeni!

Nyomelemekkel és ásványi anyagokkal a baba és az anya egészségéért

“A terhesség 9 hónapja során más és más igényeket támaszt az anyai szervezet számára az egészséges embrió fejlődése, későbbi növekedése. Hogy ezt ki tudjuk elégíteni, olyan várandós vitamint kell választanunk, melynek vitamin, ásványi anyag és nyomelem tartalma igazodik a változó igényekhez és mindig a megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre az anyai szervezet számára. Az első trimeszterben a legfontosabb feladat az egészséges embriónak a létrejötte és fejlődése, melyet különösen a magas folsav tartalom segít. A második és harmadik trimeszterben a középidős vetélés és a koraszülés megelőzésében az emelkedő cink, réz és magnézium antibakteriális hatása sokszor elengedhetetlen” – mondja dr Lintner Ferenc főorvos, egyetemi docens.

A nyomelemek és ásványi anyagok a szerepét nem lehet eltúlozni. Igaz, egyesekre csupán viszonylag kis mennyiségben van szüksége a szervezetnek, ám ha nem jut hozzájuk kellő adagban, akkor az enzimek és a hormonok nem működnek megfelelően, aminek következtében betegségek, és súlyos problémák alakulnak ki. Lássuk a legfontosabbakat!

shutterstock_18326491

Cink

Sokan nem is tudják, hogy a cink mennyire fontos a szervezet számára. Sok terhességi készítményben sem találjuk meg, pedig az élettani folyamatok nagy részében szükségünk van rá. Hiányában fejlődési rendellenességek, vércukorszint ingadozás és akár bölcsőhalál is felléphet.

Réz

Nagyon fontos szerepet játszik a vörösvérsejt képzésben, illetve segíti az enzimműködéseket. A magzat szempontjából is létfontosságú, hiszen az idegrendszer és természetesen az agy kifejlődésében is kulcsszerepet játszik. Hiányában a spontán vetélés esélye jelentősen megnő.

Magnézium

A spontán vetélés és a koraszülés megelőzésében nagy szerepe van a magnéziumnak. Ezen kívül az idegrendszer sejtjeink működésében, a csontok és a fogak kialakulásában is nagy szerepet játszik.

Kalcium

A kalcium nem meglepő módon a fogak és a csontok kialakulásában. Felszívódásához azonban mindenképpen szükség van a magnéziumra is, így a bevitelük egyszerre ajánlott.

Jód

A növekedésben, a csontok kifejlődésében és az agyszövetek kialakulásában is fontos szerepet játszik. A jód szintje ugyanakkor befolyással van a pajzsmirigyre is, mely az egyik legfontosabb hormonképző szervünk, és mind a túl, mind pedig az alulműködése komoly veszélyeket rejt az anya és a magzat szempontjából is.

Vas

A vas a vérképzés egyik legfontosabb anyaga. A terhesség alatt azonban nem csak ezért kell ügyelni a megfelelő bevitelre. Hiányában ugyanis a kis születési súly mellett a perinatális (a terhesség utolsó és a csecsemőkor első szakaszát érintő) halál, és az anyai depresszió esélye is jelentősen nő.

ajanloi_Antidepresszansok_szedese_1

Mi a helyzet a vitaminokkal?

Az egészséges élethez természetesen a vitaminok is elengedhetetlenül fontosak. Szerepük szintén a hormonműködés, és az enzimek megfelelő munkájában rejlik, így a legtöbb, terhesség alatt javasolt készítmény részét képezik. Ismertebbek is mint a nyomelemek és az ásványi anyagok, ám fontos megjegyezni, hogy önmagukban sem az egyik sem pedig a másik csoport tagjai nem elegendőek ahhoz, hogy a kismamák egészségileg kiegyensúlyozottak legyenek.

Folsav (B9; M-vitamin)

Az egyik legfontosabb vitamin a terhesség alatt a folsav, vagy más néven a B9 vitamin. Ennek az anyagnak elengedhetetlen szerepe van a DNS szintézisében illetve annak megtartásában, az aminosav anyagcserében, valamint a vörösvérsejt képzésben. A folsav nagyon fontos szerepet játszik a terhesség korai szakaszában, hiszen a gerincet, vagyis a velőcsövet lezáró folyamat csak ennek az anyagnak a jelenlétében történik meg.

D-vitamin (D2; D3; kolekalciferol)

Szerencsére ez az anyag egyre nagyobb nyilvánosságot kap a médiában is. Különlegessége abban rejlik, hogy a szervezet maga is képes az előállítására. A D-vitamin a bőrben szintetizálódik ultraibolya sugárzás hatására, vagyis a napfénnyel juthatunk hozzá. Hiányában a koraszülés esélye megnő, az embrió fejlődése elmarad, illetve nagyobb eséllyel alakul ki terhességi cukorbetegség, ami nem csak az anyára, hanem a babára nézve is komoly veszélyekkel jár.

E-vatmin (alpha-, beta-, gamma-, delta-tokoferol; alpha-, beta-, gamma-, delta-tokotrienol)

A fent említett 8 anyag mindegyike E-vitamin hatású, és mindegyikre szüksége is van a szervezetnek. A szintetikus vitaminokban ezek keverékével találkozhatunk, aminek hatékonysága 20 és 80% között mozog. Ez az anyag jelentős szerepet játszik a magzat izomzatának és idegpályáinak kialakulásában, illetve gyulladásgátló hatása miatt is fontos a szervezet számára.

Az említett vitaminokon kívül természetesen nem szabad megfeledkezni az A-vitamin szerepéről, mely az immunrendszer és a látás megfelelő fejlődéséért felel. Ugyancsak fontosak a B-vitaminok, melyek energiát adnak, valamint részt vesznek az idegrendszer felépítésében és segítik más anyagok felszívódását. A vitaminok esetében azonban azt is szem előtt kell tartani, hogy ezek lehetőleg természetes formában legyenek jelen a készítményekben, mivel a legtöbb mesterségesen előállított vitamin felszívódása nem kielégítő.

Láthatjuk, hogy a terhesség jelentette plusz terhelés megköveteli az anyától a fokozott figyelmet önmagára és a babára egyaránt. Ugyanakkor ebből a rövid bemutatóból is kiderül, hogy a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek egymással kölcsönhatásban, egymás hatását erősítve vagy gyengítve működnek. Ez azt jelenti, hogy a szedésüknél a pontos mennyiségek és a megfelelő kombinációk legalább annyira fontosak, mint a rendszeresség. Ráadásul a terhesség ideje alatt is változik a kismamák szükséglete, így ezt is figyelembe kell venni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.