A pajzsmirigy-szűrés kiemelten fontos a terhesség alatt!

A korai felismerés nagyon fontos lenne a babák és mamák egészsége szempontjából. Egy vérvétellel még tünetmentes nőknél is megállapítható, hogy kik azok, akiknél szülés után betegség alakul majd ki!

A korai felismerés nagyon fontos lenne a babák és mamák egészsége szempontjából, hangzott el a 2011-es Európai Endokrinológiai Kongresszoson. Dr. Eliska Potlukova a prágai Károly Egyetemről csaknem 200 nőt követett nyomon a terhesség kezdeti szakaszától.

A résztvevők felének semmilyen pajzsmiriggyel összefüggő panasza nem volt, de vérükből kimutattak egy olyan markert, ami későbbi kockázati tényezőkre utalhat. Ezen kismamák harmadánál a szülést követő két éven belül meg is jelent a betegség.

Dr. Potlukova szerint a pajzsmirigyproblémákra hajlamos nők tízezreit lehetne időben kiszűrni, ami nagyon fontos lenne a terhesség problémamentessége szempontjából.

vervetel_001

„Ha egy fogamzóképes korú nő gyermeket tervez, fel kellene keresnie a háziorvosát vagy a nőgyógyászát, hogy megvizsgálják a pajzsmirigy-funkcióit, és megnézzék, nem szenved-e autoimmun zavarban! Minden fiatal nőnek meg kellene győződnie arról, hogy a pajzsmirigye rendesen működik!”

A terhes nők pajzsmirigy-szűrése már sok országban napirendre került. Az Egyesült Államokban elvetették az általános szűrést 2006-ban, mert úgy vélték, nincs bizonyíték arra, hogy bármit segítene a felismerés.

A legtöbb országban, köztük az Egyesült Királyságban is csak a magas rizikójú csoportokat szűrik, például akiknek a családjában előfordult már pajzsmirigy-betegség, vagy korábban ilyen panaszaik voltak.

Sue Jacobs, a Királyi Szülésznőképző szülésznő oktatója elmondta, hogy több bizonyíték szükséges az általános szűrés bevezetéséhez. „Az Egyesült Királyságban széleskörű a terhesgondozás, már a terhesség lehető legkorábbi szakaszától kezdve. Ez jó kiindulási alapot biztosít a nők megfigyelésére a terhesség alatt és közvetlenül utána.” A kutatást egy jó irányba megtett lépésnek minősítette, de véleménye szerint nagyobb populációban is meg kell ismételni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.